Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια

Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής» τράπεζας αναφέρεται σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γερμανική «Handelsblatt» ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κρίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η αύξηση των κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η ύφεση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η τρέχουσα ύφεση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. 


Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν περαιτέρω δράσεις στον τραπεζικό τομέα, πχ αξιοποίηση των εταιριών διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (AMC) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία θεσμών, όπως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, το εγχείρημα της ΟΝΕ παραμένει ανολοκλήρωτο.

Για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται και στην τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Όπως υποστηρίζει η αρχική πρόταση δεν αποδυναμώθηκε ουσιωδώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αφού το τελικό πακέτο αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από επιχορηγήσεις επενδύσεων και σε μικρότερο βαθμό από δάνεια. 

Όπως αναφέρει ουσιώδης αποδυνάμωση της αρχικής πρότασης θα αποδυνάμωνε αντίστοιχα και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
epirusblog.gr
5 of 5
Στουρνάρας στην Handelsblatt: Αναγκαίο να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» για τα «κόκκινα» δάνεια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4203629695866984990
Σχόλια
item