Θεσπρωτία: Αγριογούρουνα στους δρόμους της Θεσπρωτίας... Θεσπρωτία: Αγριογούρουνα στους δρόμους της Θεσπρωτίας... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Αγριογούρουνα στους δρόμους της Θεσπρωτίας...

Θεσπρωτία: Αγριογούρουνα στους δρόμους της Θεσπρωτίας...
Αγριογούρουνα "βολτάρουν" ακόμη και μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Θεσπρωτίας. 

Και κινδυνεύουν οι οδηγοί με ατυχήματα. Σε γειτονική με τη Θεσπρωτία περιοχή,  την Αγία Αναστασία Δωδώνης, πρόσφατο είναι το περιστατικό, όπου από σύγκρουση σμπαραλιάστηκε ένα 4Χ4 αγροτικό, ευτυχώς ο οδηγός δεν έπαθε τίποτε.

Οδηγοί πολύ συχνά, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο των Φιλιατών και του Σουλίου, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, όπου  κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις με αγριογούρουνα, τα συναντούν στο διάβα τους.

Ανενόχλητα κυκλοφορούν,  παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία σε κάποιες περιπτώσει, χωρίς να  φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους ακάθεκτα! 

Εξάλλου, γεωργοί της Θεσπρωτίας δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με αγριογούρουνα, που καταστρέφουν τις σοδειές τους. Τα ζώα ρημάζουν τις καλλιέργειες και δεν έχουν τρόπο να τις προστατεύσουν, ενώ οι ζημιές, που παθαίνουν, είναι μεγάλες.

Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να κάνουν, αυτό, που έκαναν αγρότες στη Θεσσαλία:   Πήραν τα ραδιόφωνα από τα σπίτια και τα μετέφεραν από άκρη σε άκρη στις καλλιέργειες, όπου τα αφήνουν ανοιχτά να παίζουν μουσική, ώστε να απωθηθούν τα αγριογούρουνα, που αναζητούν τροφή,  και να σώσουν τα προϊόντα τους.

Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! 

Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.

Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…

Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά  αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ!

Τα μάτια τους, λοιπόν, όχι τέσσερα, αλλά δεκατέσσερα, πρέπει να έχουν οι οδηγοί, ιδίως τις νυχτερινές ώρες στα αγριογούρουνα, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα. 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Αγριογούρουνα στους δρόμους της Θεσπρωτίας...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8019696730282422776
Σχόλια
item