Ήπειρος: Έρημα φέτος τα Ήπειρωτικά χωριά!

Ήπειρος: Έρημα φέτος τα Ήπειρωτικά χωριά!Χωρίς αποδήμους, ανταμώματα, πανηγύρια και κοινά τραπέζια, λόγω πανδημίας, βιώνουν την... μοναξιά, νοσταλγώντας τα περασμένα.

Μόλις το 14% των Ελλήνων θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο.

Ένα καλοκαίρι διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα! Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε σ’ αυτά. 
Μπορεί η Ήπειρος γενικά να έχει καταφέρει να διατηρηθεί σχετικά «καθαρή» από κρούσματα, ωστόσο οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου είναι ήδη ορατές!
Οδεύουμε προς το τέλος Ιουλίου και τόσο τα παράλια, όσο και τα Ηπειρωτικά χωριά και κυρίως τα ακριτικά, βιώνουν τον απόλυτο μαρασμό. 
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες και πριν μπει στη ζωή μας ο εφιάλτης του κορωνοϊού, θα είχαν ήδη… φορέσει τα καλά τους για να υποδεχθούν τους καλοκαιρινούς τους επισκέπτες, που δεν είναι άλλοι από τους απόδημους, είτε από το εξωτερικό, είτε από τα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.
«Μόνα κι έρημα»!
Πανηγύρια, ανταμώματα και κοινά τραπέζια «θυσιάστηκαν» φέτος υπέρ της δημόσιας υγείας! 
Οι εκδηλώσεις στα περισσότερα χωριά ξεκινούσαν συνήθως του Αη Λιός, συνεχίζονταν με τον εορτασμό χθες της Αγίας Παρασκευής, σήμερα του Αγ. Παντελεήμονος, στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος και φυσικά κορυφώνονταν με τις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.
Φέτος πραγματοποιούνται λιτά και με προσοχή οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες και μοναστήρια, με την παρουσία λιγοστών μόνιμων κατοίκων και φυσικά υπό τον φόβο που έχει διασπείρει ο κορωνοϊός. 
Ειδικά στα ακριτικά χωριά αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι στον ιό, όταν μάλιστα βρίσκονται μακριά από υγειονομική περίθαλψη εάν κάτι συμβεί.
Η ερήμωση λοιπόν που βιώνουν τα ακριτικά χωριά μας κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα, φέτος φαίνεται πως θα συνεχιστεί ακόμη και το καλοκαίρι που υπό άλλες συνθήκες έπαιρναν ζωή έστω για λίγες μέρες. 
Οι απόδημοι του εξωτερικού έχουν ήδη… ξεχάσει τα ταξίδια φέτος στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αφού η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει την υφήλιο! Αλλά και οι απόδημοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το σκέφτονται διπλά να έρθουν, καθώς η ματαίωση των πανηγυριών αποτελεί τροχοπέδη για να το αποφασίσουν.
Διακοπές για λίγους…
Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί που σκέφτονται να… κάνουν την απόδραση, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς λίγες μέρες στο χωριό φαντάζει φέτος ως η μοναδική εφικτή (και οικονομική) λύση για ξεκούραση. Εξάλλου, για μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού δεν προβλέπονται διακοπές φέτος.
Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) μόνο το 14% των πολιτών εκτιμά ότι θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο.
Το 18% θεωρεί ότι θα κάνει διακοπές μεν, αλλά πιο περιορισμένα, κάτι που μπορεί να σημαίνει είτε μειωμένη δαπάνη, είτε αλλαγές στις συνήθειες των διακοπών (π.χ. επιλογή δωματίων αντί μονάδων). Το 44% θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι.
Υπάρχει ανησυχία…
Παρόλα αυτά, η άφιξη έστω και κάποιων λίγων αποδήμων στα χωριά, προκαλεί ανησυχία στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται τυχόν «εισβολή» του ιού στην περιοχή τους, που όπως προαναφέρθηκε και μακριά από εξοπλισμένες δομές υγείας βρίσκονται, αλλά και μεγάλης ηλικίας είναι οι περισσότεροι.
Γι’ αυτό και συνήθως είναι επιφυλακτικοί με τους επισκέπτες, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που τους ζητούν να μπαίνουν σε ένα είδος… καραντίνας, αποφεύγοντας δηλαδή τις πολλές επαφές.
Τον ίδιο φόβο, ίσως και μεγαλύτερο, έχουν όσοι απασχολούν εργάτες ή βοσκούς από την γειτονική Αλβανία. 
Το μήνυμα ξεκάθαρο και χωρίς αστερίσκους: όποιοι αποφασίζουν να γυρίσουν για λίγες μέρες στη χώρα τους, δεν μπορούν να επιστρέψουν! Εξάλλου ίδια είναι η οδηγία και από την ελληνική πολιτεία, καθώς έχουν αυστηροποιηθεί κάπως τα μέτρα στην Κακαβιά.
Μαραζώνουν και οικονομικά…
Οι σημερινές πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω του κορωνοϊού, που βιώνει η Ελλάδα αν και σε υγειονομικό επίπεδο αντιμετωπίζει την πανδημία πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αφήνουν πίσω τους «πληγές», σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, που δύσκολα θα κλείσουν.
Δεν είναι μόνο τα παράλια, όπου οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, περιμένοντας ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα κλείσει με κάθετη πτώση του τζίρου και τεράστιες απώλειες.
Οικονομικά μαραζώνουν και τα χωριά μας, καθώς ο μη ερχομός των αποδήμων σε συνδυασμό με την ματαίωση των πανηγυριών και των άλλων εκδηλώσεων που συνήθως γίνονται με την φροντίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Αδελφοτήτων, τα στερεί από πολύτιμα έσοδα, που θα μπορούσαν να τους δώσουν μια μικρή ανάσα.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Έρημα φέτος τα Ήπειρωτικά χωριά!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2518581810803898950
item