Γιάννενα: Με αναφορές στους εθνικούς ευεργέτες οι συναντήσεις σε περιφέρεια και δήμο Γιάννενα: Με αναφορές στους εθνικούς ευεργέτες οι συναντήσεις σε περιφέρεια και δήμο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με αναφορές στους εθνικούς ευεργέτες οι συναντήσεις σε περιφέρεια και δήμο

Γιάννενα: Με αναφορές στους εθνικούς ευεργέτες οι συναντήσεις σε περιφέρεια και δήμο

Η προσφορά των εθνικών ευεργετών αλλά και η πνευματική κληρονομιά των Ιωαννίνων πρόκειται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόεδρό της Γ. Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη να μιλά εγκωμιαστικά για την προσφορά των Ηπειρωτών.

Κατά την επίσκεψή τους στο διοικητήριο της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε την κ. Αγγελοπούλου για τις πρωτοβουλίες και τις εκδόσεις που έχει πραγματοποιήσει η περιφέρεια Ηπείρου για τους Εθνικούς Ευεργέτες, οι οποίοι συνέβαλαν είτε στον απελευθερωτικό αγώνα, είτε μετέπειτα στην σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ως επίσης και για το τμήμα του Ελληνισμού που διαβιούσε σε διάφορες άλλες χώρες.
Ιδιαίτερα στάθηκε στις παρεμβάσεις που έχει ξεκινήσει η περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.
Στην πρόεδρο της Επιτροπής δόθηκαν αντίγραφα πολλών εκδόσεων, ώστε να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. «Προχωρήσαμε στην έκδοση και επανέκδοση ιστορικών και άλλων εκδόσεων, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
«Έκπληκτη» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου μετά την ενδελεχή ενημέρωση από τον περιφερειάρχη, για το οποίο μίλησε με θερμά λόγια. «Ο περιφερειάρχης μας έκανε μια ενημέρωση που μας άφησε άφωνους και έκπληκτους για το βάθος των γνώσεων που έχει. 
Κάνει μια μοναδική δουλειά, που αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρη στην Ελλάδα. Βρίσκει το παρελθόν που δε χάθηκε. 
Η Αθήνα έχει χρέος –λένε- στους Ηπειρώτες, που ό,τι καλό και ωραίο υπάρχει στην Αθήνα, έχει γίνει με ηπειρώτικο μυαλό, αγάπη και χρήμα. 
Ο περιφερειάρχης έχει αφιερωθεί όλα τα χρόνια της ζωής του στην τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα του ότι να είναι ένας καλός περιφερειάρχης – βγάζει το παρελθόν που δε χάθηκε για τις επόμενες γενιές. 
Δεσμεύομαι, επειδή καθήκον και χρέος μας είναι να τιμήσουμε το παρελθόν και τους ανθρώπους που μας έκαναν και μας έφεραν εδώ που είμαστε, να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί, ούτως ώστε αυτά που εκείνος έχει διασώσει, έχει βοηθήσει να συγγραφούν, έχει ζητήσει από ανθρώπους να ψάξουν ή έχει ψάξει μόνος του, να είναι η χρυσή κληρονομιά για τις γενιές των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος», ανέφερε.
Στην υποχρέωση να αναδειχθούν οι Ηπειρώτες και γείτονες της Ηπείρου, οι οποίοι έδρασαν τότε για να «ωριμάσει» η Επανάσταση, αναφέρθηκε ο κ. Καχριμάνης.
«Είμαστε Ηπειρώτες, είμαστε περήφανοι γιατί παίξαμε σημαντικό ρόλο, είτε με τους δασκάλους του Γένους, είτε με τους Ευεργέτες, είτε με τους εμπόρους, είτε με τους απλούς ανθρώπους, για να γίνει το νέο ελληνικό κράτος», τόνισε.
Αμέσως μετά, την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τους συνεργάτες της υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. 
Η συνεργασία του δήμου με την Επιτροπή είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, μέσω τηλεδιασκέψεων και συχνής επικοινωνίας, με αντικείμενο τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Ο δήμαρχος καλωσόρισε την κ. Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της στην πόλη, προκειμένου, όπως είπε, να συζητηθούν οι δράσεις που θα γίνουν και να κατατεθούν και οι προτάσεις της Επιτροπής.
«Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ευκαιρία για έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να καταστρώσουμε και τις πολιτικές που απαιτούνται για το μέλλον σε έναν κόσμο αβεβαιότητας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε για την υποδοχή και δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στην Ήπειρο, την πατρίδα όλων των μεγάλων εθνικών ευεργετών. «Είμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε. 

Σε έναν τόπο που έδωσε τους μεγάλους ευεργέτες και σε μία περιοχή που συνυπήρξαν τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί αφήνοντας τα αποτυπώματα ενός παρελθόντος που μένει ζωντανό», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με αναφορές στους εθνικούς ευεργέτες οι συναντήσεις σε περιφέρεια και δήμο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8224128966670288581
Σχόλια
item