Άρτα: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα Άρτα: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα

Άρτα: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα
Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο  με την πρέπουσα λαμπρότητα και την συμμετοχή των αρχών και πλήθους κόσμου, στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου, η εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της έναρξης της επανάστασης του 1821 στα Τζουμέρκα.
Σύµφωνα µε ιστορικές πηγές το 1820, όταν οι Τούρκοι πολεµούσαν µε τον Αλή Πασά, οι Τζουμερκιώτες Κουτελιδαίοι, ο Τσαρακλής, ο Γώγος Μπακόλας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Μάρκος Μπότσαρης κ.α. συνάχτηκαν στο µοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, στο Βουργαρέλι, για να προετοιµάσουν την εξέγερση στην περιοχή της Άρτας. 
Μια δεύτερη σύσκεψη πρέπει να πραγµατοποιήθηκε στο ίδιο σηµείο στα μέσα του 1821, µε τις ευλογίες του ηγουµένου της Μονής, Χριστόφορου. 
Σ’ αυτήν συµµετείχαν ο Γώγος Μπακόλας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Μήτρος Κουτελίδας, ο Ράγκος, ο Κουτσονίκας, ο Ίσκος και 200 Καπεταναίοι.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος επεσήμανε με νόημα την ανάγκη να τονίζουμε τα ελαττώματά μας ως λαός, ώστε να μπορούμε να διδαχθούμε περισσότερα, αναφερόμενος χαρακτηριστικά  στην διαχρονική κατάρα του έθνους μας που είναι η διχόνοια, όπως και εκείνη της εποχής μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών, που παρ’ ολίγο να οδηγήσει στην απώλεια των όσων είχε κερδίσει η πατρίδα πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος, διώχνοντας τον Τούρκο κατακτητή.
Καταλήγοντας ο Χρήστος Χασιάκος στην ομιλία του σημείωσε: «Δεν έχουν τελειωμό οι ήρωες που έγιναν κατάδικοι. Εμείς την μία ημέρα τους κάναμε ήρωες και την επόμενη τους κάναμε κατάδικους. 
Ας διαβάζουμε και τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας και να τις λέμε. Δεν ωφελεί να φεύγουμε από εδώ με εθνική έπαρση. Πρέπει να λέμε και τα ελαττώματά μας. Ο καθένας μας τότε, θα κοιτάξει μέσα του να δει ποιοι ακριβώς είμαστε και θα γίνουμε έτσι καλύτεροι»!
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 405651856947708985
Σχόλια
item