Δένδιας: Δεν υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, μόνο συζητήσεις

Δένδιας: Δεν υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, μόνο συζητήσεις
Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μόνο συζητήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, 
επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού.

Ο κ. Δένδιας τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η Ελλάδα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, δήλωσε ο υπουργός, όμως -όπως είπε- δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα. 

«Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς», σημείωσε.

Το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «H αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας, ο υπουργός σημείωσε ότι «ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και συνεχίζει να είναι. 

Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες.

Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.
epirusblog.gr
5 of 5
Δένδιας: Δεν υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, μόνο συζητήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4858039270627911272
item