Ήπειρος: Στα πανηγύρια ο ιός καραδοκεί! Συζητούν για ματαίωσή τους Ηπειρωτικοί σύλλογοι Ήπειρος: Στα πανηγύρια ο ιός καραδοκεί! Συζητούν για ματαίωσή τους Ηπειρωτικοί σύλλογοι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Στα πανηγύρια ο ιός καραδοκεί! Συζητούν για ματαίωσή τους Ηπειρωτικοί σύλλογοι

Ήπειρος: Στα πανηγύρια ο ιός καραδοκεί! Συζητούν για ματαίωσή τους Ηπειρωτικοί σύλλογοι

Πάνω από όλα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ασφάλεια των λιγοστών κατοίκων στα χωριά μας…

Μετά την άναρχη κατάσταση που υπάρχει στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ένας νέος «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί στους Ηπειρώτες για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού την τρέχουσα περίοδο. 
Και αυτός δεν είναι άλλος από τα παραδοσιακά πανηγύρια, τα οποία συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Η περίοδος των μεγάλων πανηγυριών, ουσιαστικά ξεκινά από τα μέσα Ιουλίου και κορυφώνεται λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο. 
Πρόκειται για έναν μήνα με πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια σε καθημερινή σχεδόν βάση και στα περισσότερα χωριά, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι απόδημοι.
Αν και στην αρχή του καλοκαιρού, υπήρχε κάποιος δισταγμός για τη διοργάνωση των πανηγυριών στα χωριά της Ηπείρου, τελευταία άρχισαν να δημοσιοποιούνται ανακοινώσεις για την πραγματοποίησή τους, γεγονός που ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός.
Από προχθές μάλιστα με τις εικόνες από άλλες περιοχές να έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει άρδην: Αρχικά στη δημόσια συζήτηση τέθηκε το ζήτημα απαγόρευσης των πανηγυριών, καθώς διαπιστώνεται πως στην πράξη είναι αδύνατο να ελεγχθεί η κατάσταση και να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
Ο κόσμος και ειδικά οι νέοι δεν πειθαρχούν και καταλύουν κάθε προστατευτικό μέτρο.
Οι διαπιστώσεις αυτές, ενισχύουν τον προβληματισμό συλλόγων της Ηπείρου, για ματαίωση των πανηγυριών με τη συνηθισμένη μορφή τους. 
Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που ανακοινώθηκε η ματαίωση της εορταστικής τράπεζας που παρατίθεται σε ορισμένα χωριά ανήμερα τοπικών θρησκευτικών εορτών, μόνο που το μεγάλο πρόβλημα είναι οι νυχτερινές μουσικές εκδηλώσεις και οι χοροί που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε μεγάλους και διάρκειας συγχρωτισμούς.
Η ματαίωση των παραδοσιακών πανηγυριών ή των πάσης φύσεως «μουσικών βραδιών» κλπ., δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν και οι ομάδες κατοίκων χωριών που θεωρούν ότι αυτά είναι τα μοναδικά που κρατούν «ανοικτούς τους δρόμους» για επισκέπτες και κυρίως για απόδημους.
Ειδικά οι απόδημοι είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών καθορίζουν το χρόνο επιστροφής στις γενέτειρές τους σε συνδυασμό με τα τοπικά πανηγύρια.
Υπέρ της συνέχισης των εκδηλώσεων τάσσονται και οι μουσικοί, που θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια προέρχονταν από τα καλοκαιρινά πανηγύρια και είναι δύσκολο να καλυφθεί στο σύνολό του από την ειδική αποζημίωση που ενδέχεται να καταβάλλει η Πολιτεία.
Όλοι αυτοί όμως πρέπει να πειστούν, ότι ο κορωνοϊός καραδοκεί και εκείνο που φέτος προέχει είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ασφάλεια των λιγοστών κατοίκων που έμειναν στα χωριά μας.
Οι επόμενες ημέρες -και εφόσον δεν ληφθεί κεντρική απόφαση από την Πολιτική Προστασία- θα είναι καθοριστικές για την τύχη των πανηγυριών και των άλλων μουσικών εκδηλώσεων. 
Στην περίπτωση που κάποιοι επιμείνουν, τότε προκύπτει ασφαλώς ένα γενικότερο ερώτημα, για το αν και ποιοι θα ελέγχουν την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Και αυτό είναι χρέος να το διασφαλίσουν οι διοργανωτές που πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν.
Όπως και νάχει το βέβαιο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι στην Ήπειρο δεν θα έχει την αίγλη των προηγούμενων.
Ανεβαίνουν τα κρούσματα
Σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 σημειώθηκε στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. 
Όμως, τα 36 από τα συνολικά 43 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται της Αλβανίας, στις οποίες ακόμη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ δεν έχουν ξεκινήσει ελέγχους.
Πιο συγκεκριμένα και τα 36 κρούσματα καταμετρήθηκαν στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Τα 20 εκ των οποίων αφορούν Σέρβους πολίτες που βρέθηκαν να είναι φορείς του Covid-19. Τα υπόλοιπα επτά προέρχονται, τέσσερα από την Π.Ε. Ξάνθης, δύο από την Κάρπαθο και ένα από την Ανατολική Αττική.
Στο μεταξύ, μια γυναίκα 83 ετών, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, έχασε χθες το απόγευμα τη ζωή της στο νοσοκομείο Σωτηρία. Με αυτήν, το σύνολο θανάτων στη χώρα ανέβηκε στους 193.

Πηγή: proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Στα πανηγύρια ο ιός καραδοκεί! Συζητούν για ματαίωσή τους Ηπειρωτικοί σύλλογοι
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8183162402574941852
Σχόλια
item