Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση μέσα στον Ιούλιο -Τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα χωρίς όρους μνημονίων Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση μέσα στον Ιούλιο -Τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα χωρίς όρους μνημονίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση μέσα στον Ιούλιο -Τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα χωρίς όρους μνημονίων

Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση μέσα στον Ιούλιο -Τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα χωρίς όρους μνημονίων

Λίγη ώρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αποκάλυψε τα δύο πιθανά σενάρια για την ύπαρξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες. 

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τη συμφωνία τώρα. «Οταν λέμε τώρα λέμε μέσα στον Ιούλιο» ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ο κ. Σχοινάς μίλησε για ιστορική συνεδρίαση και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου ζητήσει από τους ηγέτες να φέρουν επιπλέον ρούχα σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνουν στις Βρυξέλλες και την Κυριακή.

«Είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ενωσης καλούνται να πάρουν μια απόφαση που όχι μόνο θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά θα είναι και ένα ποιοτικό άλμα στην εμβάθυνση της Ευρώπης γιατί για πρώτη φορά ο μηχανισμός που θα συζητηθεί είναι ένας μηχανισμός πραγματικά φεντεραλιστικός.

Η απάντηση στο αν θα υπάρξει συμφωνία θα είναι σαφής αύριο το πρωί γιατί η νύχτα θα είναι μακρά. Είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών από κοντά μετά την καραντίνα. 

Όταν γίνεται μια συζήτηση για τέτοιου ύψους πόρους η συνάντηση πρέπει να γίνεται πάντα κοιτώντας ο ένας στον άλλος στα μάτια γιατί δεν γίνεται μόνο στην αίθουσα γίνεται και στους διαδρόμους. 

Θα είναι μια μακρά μέρα και μια μακρά νύχτα και αύριο το πρωί θα έχουμε μία εικόνα για το αν θα έχουμε λευκό καπνό ή αν θα χρειαστεί μια μικρή παράταση. Πάντως είναι κοινή πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη χρειάζεται συμφωνία τώρα και το τώρα είναι τώρα, πριν τον Αύγουστο».

Τα δύο ενδεχόμενα για συμφωνία

Ο κ.Σχοινάς περιέγραψε τα δύο ενδεχόμενα που υπάρχουν για συμφωνία τώρα ή για τα τέλη Ιουλίου

«Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα που συζητιούνται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ζήτησε από όλους τους ηγέτες να φέρουν μια επιπλέον αλλαξιά και ένα επιπλέον πουκάμισο πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μείνουν μέχρι την Κυριακή. 

Όμως αν και η Κυριακή αποδειχθεί μη επαρκής τότε δεν αποκλείεται ένα δεύτερο ραντεβού αλλά κι αυτό το ραντεβού θα είναι πάλι μέσα στον Ιούλιο προς τα τέλη Ιουλίου. Η ανάγκη για λύση είναι τώρα. Χρειάζεται μια ηχηρή οικονομική επανεκκίνηση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτή τη συμφωνία. 

Υπάρχει ένας τόνος αισιοδοξίας τις τελευταίες ώρες. Θα υπάρξουν σίγουρα συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής και πρέπει να δούμε που θα κάτσει τελικά η μπίλια. 

Στην τελική συζήτηση όλοι πρέπει να κινηθούν προς κάποιο συμβιβασμό αλλά σε καμιά περίπτωση αυτός ο συμβιβασμός δεν πρέπει να θέτει σε αμφιβολία την προστιθέμενη αξία της ανάκαμψης η οποία είναι λεφτά γρήγορα, σε χώρες και σε τομείς που χρειάζονται περισσότερο την επανεκκίνηση».

Τα χρήματα δεν θα δοθούν με όρους μνημονίων

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι σε καμιά ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα χρήματα στα κράτη μέλη να δοθούν με όρους μνημονίων. Πρέπει αυτά τα χρήματα να δοθούν χωρίς βαριές διαδικασίες και γραφειοκρατίες, οι οποίες θα καθυστερήσουν χρονικά την ανάκαμψη.

Έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν μέσω αιρεσιμότητας που να παραπέμπει σε όρους μνημονίων. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης.

Ο κ.Σχοινας επιβεβαίωσε και τα όσα είπε χθες στα νέα ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι περί δυνατότητας της χώρας να μην χρειαστεί να πιάσει ούτε το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5 %.

«Ειμαι σε καθημερινή επαφή με τον κ. Τζεντιλόνι, συζητάμε αυτά τα θέματα αναλυτικά και είμαι σίγουρος ότι αν εκτιμά ότι υπάρχει αυτή η ευλυγισία για τον επόμενο χρόνο έτσι θα είναι».

Σχολιάζοντας στα Παραπολιτικά 90,1 την «απερίγραπτη κίνηση» της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,είπε πως βαραίνει πολύ η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι εάν η Τουρκία θέλει να ξαναβρεί την δυτική της σύμφυση θα πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές μονομερείς κινήσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τη Δύση και την Ε.Ε.

epirusblog.gr
5 of 5
Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Απόφαση μέσα στον Ιούλιο -Τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα χωρίς όρους μνημονίων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9156126581099137197
Σχόλια
item