Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Προβληματισμός για το μέλλον του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Προβληματισμός για το μέλλον του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
Μ. Ελισάφ: «Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής» - Αρκετά ζητήματα της επικαιρότητας τέθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση του Σώματος. 
Με βάση τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να φορά μάσκα, τη στιγμή που τηρήθηκαν και οι αποστάσεις καθώς η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».

Αρχικά ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, έκανε γνωστό ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για τα νέα μέτρα και τόνισε ότι η περιοχή θα πρέπει να διατηρήσει το υγειονομικό κεκτημένο.

Αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στην τήρηση των αποστάσεων όσο και στο σύνολο των μέτρων όμως σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με το φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, φορείς και Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνυπογραφεί και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Στη συνέχεια ο κ. Ελισάφ, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο αι σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ως το 2024.

Σημείωσε ότι μέσα από διάλογο λύθηκαν τα προβλήματα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις ενώ ζήτησε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ιωάννινα – Κακαβιά και Λιμναίο Ταμείο

Παράλληλα, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πολλά θέματα όπως η τύχη του οδικού άξονα Ιωαννίνων - Κακαβιάς, το λιμναίο δημοτικό ταμείο, το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και άλλα.

Από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023» εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την τύχη του δρόμου Ιόνιας - Κακαβιάς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο με ευθύνη της Περιφέρειας.

Και σε αυτή τη συνεδρίαση τέθηκαν θέματα σχετικά με την ΔΕΥΑΙ, την λυματολάσπη και την μεταφορά της, την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και την δρομολόγηση άλλων έργων της επιχείρησης.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης της ΔΕΥΑΙ και της Περιφέρειας για την μετατόπιση των δικτύων στη Λεωφόρο Νιάρχου.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η αποθήκευση της λυματολάσπης γίνεται με την καλύτερη τιμή και με εξασφάλιση πόρων 600.000 ευρώ για την επιχείρηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη διοίκηση.

Σχετικά με το διαγωνισμό για την επέκταση του βιολογικού σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αναφέρθηκε δε και σε ζητήματα συνεργασίας με τον Δήμο Ζίτσας επισημαίνοντας ότι αυτά δεν λύνονται στα δικαστήρια όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν άλλα μέσα από διάλογο και συζήτηση. 

Έτσι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο και για όποια συμφωνία υπάρξει θα ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε μία σειρά θεμάτων ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την περιοχή.

«Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να μεταφέρει την ευθύνη του έργου στην Περιφέρεια είναι μία αρνητική εξέλιξη. Το έργο πρέπει να γίνει, είναι αυτό που θα μας συνδέσει με τα Βαλκάνια. 

Εκτιμώ ότι η Περιφέρεια έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Μετά από επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε το θέμα. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σχετικά με το μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου όμως μέχρι στιγμής ο Υφυπουργός Αθλητισμού κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Το Π.Δ. Λίμνης είναι ύψιστης σημασίας, τόνισε ο Δήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Όσον αφορά τα προβλήματα της καθαριότητας ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες ωστόσο το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες δεν στήριξαν την συνεργασία με ιδιώτη.

Έκανε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή έχει ετοιμάσει την δεύτερη δέσμη μέτρων για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί από την πανδημία και θα τεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι φέτος δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις όπως το «Θερινό Μαντείο» λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. 

Σημείωσε ότι σκοπός του Δήμου είναι να υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης για την διοργάνωση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος στηρίζει και το φετινό Φεστιβάλ του όμορου δήμου.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών»
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε σε θέματα υπερτοπικού χαρακτήρα με τα οποία ο δήμος Ιωαννιτών, θα έπρεπε να ασχοληθεί και να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, αναλαμβάνοντας έγκαιρα πρωτοβουλίες σε μια λογική συνένωσης δυνάμεων του τόπου για τη διεκδίκησή τους.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να εκφράσει δημόσια, αν έχει, μια ξεκάθαρη άποψη για τις εξελίξεις γύρω από τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την ολοκλήρωσή του από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Παράλληλα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί υπεύθυνα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στα Γιάννενα.

«Μπορείτε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα αν έχετε γνώση των εξελίξεων; Συμφωνείτε με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την τροφοδοσία των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο;

Συμφωνείτε με τους προβλεπόμενους εν δυνάμει πελάτες που εμφανίζονται από τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων του κράτους; Θεωρείτε ότι επαρκούν οι προβλεπόμενες συνδέσεις για τις ανάγκες του Δήμου;», ήταν μερικά από τα καίρια ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μπέγκας.

Ακόμη, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Γιώργος Αμυράς, σε σχέση με την ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική επιλογή να μην υποστηριχτεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη «Δωδώνη» που τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τα σεμινάρια θεάτρου στα πλαίσια του «Θερινού μαντείου» αποτέλεσαν την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της εξωστρέφειας με όχημα τον πολιτισμό για τα Γιάννενα.

Τέλος, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου που να αφορά τη «χώρα των μεταχειρισμένων και των β’ προτεραιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»
Ακόμη, ένα σοβαρό θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση - ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του Δήμου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου για τη «Δήλωση Ιδιοκτησίας για τη σύνταξη της Μελέτης Πράξης Εφαρμογής του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου των Περιοχών Δροσιάς – Πεντέλης, Ζευγαριών – Τσιφλικόπουλου Δήμου Ιωαννιτών», κατέθεσε στην προ ημερήσιας διάταξη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη «Ιωάννινα 2023».

Στην ερώτηση σημειώνεται πως «πολλοί συμπολίτες, με ιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές, προσήλθαν στην υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις, πολλοί όμως «έμειναν έκπληκτοι όταν ενημερώθηκαν ότι στα ακίνητά τους, τα οποία νομίμως κατέχουν (με συμβόλαια αγοράς και άδειες δόμησης), αποτυπώνονταν τμήματα, τα οποία θεωρούνται “καταπατημένα”. 

Και αυτό, γιατί, μεγάλης έκτασης, περιοχές, και δομημένες πλέον σήμερα (με εκκίνηση από το 1950), εμφανίζονται ως κοινόχρηστες και διεκδικούμενες από το Δήμο ή το Ελληνικό Δημόσιο. 

Αυτό συνέβη γιατί στις πολεοδομικές μελέτες περιλαμβάνονται αγροτεμάχια διανομής Σταυρακίου του 1929, τα οποία σύμφωνα με τους κτηματολογικούς πίνακες της διανομή ανήκαν στον Δήμο ή στο Δημόσιο».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Προβληματισμός για το μέλλον του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6322258825787197894
item