Γιατί οι άνδρες κι οι γυναίκες χάνουν κιλά με διαφορετικό τρόπο

Γιατί οι άνδρες κι οι γυναίκες χάνουν κιλά με διαφορετικό τρόπο
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι, γυναίκες και άνδρες, νιώθουμε ενοχικά για το σώμα μας. Προσπαθούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά– ειδικά φέτος με την καραντίνα η γυμναστική στο σπίτι πήρε φωτιά.

Πάντα όταν μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής αυτό που σκεφτόμαστε είναι γιατί κάποιοι άλλοι χάνουν πιο εύκολα κιλά από εμάς ή γιατί χάνουν εύκολα λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποια μέρη του σώματος μας θα χάσουν πιο εύκολα και γρήγορα κιλά – ακόμα και αν το προσπαθούμε εστιάζοντας με την γυμναστική σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σαφώς, οι γυναίκες και οι άνδρες παρουσιάζουν διαφορές στο σώμα τους, όπως και ο τρόπος που χάνουν βάρος. 

Τα σώματα των ανδρών και των γυναικών διαφέρουν ως προς σε ποια μέρη του σώματος παίρνουν πιο πολύ κιλά και αντιστοίχως από που χάνουν πιο εύκολα.

Όμως, γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες χάνουν βάρος με διαφορετικό τρόπο;
Σύμφωνα με την δρ. Ρόμι Μπλοκ, ενδοκρινολόγο και συνιδρύτρια του «Vous Vitamin», οι γυναίκες και οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος με διαφορετικό τρόπο βάσει πολλών παραγόντων όπως είναι ο παράγοντας της τεκνοποίησης στην περίπτωση των γυναικών και το λίπος που συγκεντρώνεται στο σώμα.

Στους άνδρες συνήθως τα κιλά μαζεύονται πρώτα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως την κοιλιά. Τα κιλά αυτά είναι και τα πρώτα που θα χάσουν όταν ξεκινήσουν μια διατροφή.

Αντίθετα για τις γυναίκες το λίπος και τα κιλά διανέμονται σε όλο το σώμα με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές όπως την κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς. 

Το λίπος σε αυτές τις περιοχές είναι σημαντικό για την εγκυμοσύνη και την τεκνοποίηση μιας γυναίκας. 

Όπως τονίζει και η διατροφολόγος Τζάνετ Μπριλ από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι υψηλές συγκεντρώσεις λίπους στις περιοχές αυτές σημαίνει μεγάλα ποσοστά οιστρογόνων που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα. Για αυτό και τις περισσότερες φορές οι γυναίκες
χάνουν πιο εύκολα και γρήγορα κιλά από άλλα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, τη μέση, τα χέρια.

Ρόλο στην απώλεια βάρους παίζουν και τα γονίδια του καθενός. Το πώς λειτουργούν οι ορμόνες μας και ο μεταβολισμός μας είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν μιλάμε για τα κιλά μας. Με άλλα λόγια, το σώμα μας έρχεται τελευταίο όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Μπορούμε, τελικά, να χάσουμε εύκολα το λίπος από το σώμα μας;

Σε ένα μαγικό κόσμο θα μπορούσαμε να χάσουμε το λίπος και τα κιλά από όπου θέλαμε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η Μπριλ εξηγεί ότι το πιο πιθανό είναι να χάσουμε κιλά και λίπος από τις περιοχές που πήραμε τελευταία φορά. 

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα μας αποφασίζει μόνο του πότε και από πού θα αποβάλλει βάρος. Οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να χάσουμε φυσιολογικά τα κιλά μας είναι να συνδυάσουμε την γυμναστική με μια διατροφή.


Η Μπριλ σημειώνει ότι η γυμναστική ενισχύει τον μεταβολισμό μας και συνδυάζοντάς την με μια διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους και συγκεκριμένα στη μείωση του σπλαχνικού λίπους – το λίπος δηλαδή που βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή, και περικλείει τα ζωτικά όργανα βάζοντας σε ρίσκο υγεία του οργανισμού μας.

Η απόφαση να ξεκινήσουμε διατροφή και γυμναστική είναι πολύ δύσκολη αλλά και απαιτητική. Θα πρέπει να την βλέπουμε σαν έναν μαραθώνιο και όχι σαν ένα γρήγορο σπριντ. 

Χρειάζεται υπομονή. «Μικρές αλλαγές στην διατροφή και την γυμναστική μας κάνουν την διαφορά και με τον καιρό επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και την ενέργεια μας σε σημαντικό βαθμό», λέει η δρ. Μπλοκ.

Πηγή: Huffingtonpost.gr
No votes yet.
Please wait...

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί οι άνδρες κι οι γυναίκες χάνουν κιλά με διαφορετικό τρόπο
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1996314562990598698
item