Γιάννενα: «Πράσινο φως» με αντιδράσεις, για την ενεργειακή αναβάθμιση

Γιάννενα: «Πράσινο φως» με αντιδράσεις, για την ενεργειακή αναβάθμιση

Η τελευταία μέχρι στιγμής τουλάχιστον «πράξη» για το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού του δήμου Ιωαννιτών γράφτηκε στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου.

Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των μελών της δημοτικής σύμπραξης, καταψηφιζόμενη από τα μέλη της Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα και Ιωάννινα_2023, που κατηγόρησαν την δημοτική αρχή και για τον πολιτικό χειρισμό, αλλά και ως προς την μέθοδο υλοποίησης του έργου, μέσω δηλαδή της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.
Ουσιαστικά, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθιστά άκαιρη την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στο δημοτικό συμβούλιο στις 29 Ιουλίου, μετά από αίτημα των 24 συμβούλων της αντιπολίτευσης, γεγονός που στηλιτεύθηκε από τα αντιπολιτευόμενα μέλη της Επιτροπής.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου ο δήμος να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο του μηχανισμού ELENA για την ωρίμανση και την δημοπράτηση του έργου, χωρίς να έχει κανένα κόστος, όπως σημείωσε.
Μέχρι σήμερα  έχει γίνει η αποτύπωση και η καταγραφή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η εκπόνηση των φωτοτεχνικών υπολογισμών, η εκτίμηση των φωτιστικών τεχνολογίας LED που παράγουν τουλάχιστον ισοδύναμο ή καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού, ο φωτομετρικός έλεγχος, η εκτίμηση του κόστους του έργου και της επακόλουθης εξοικονόμησης ενέργειας, η εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μέσω της ανάπτυξης και σύγκρισης των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μοντέλων.
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ELENA διασφαλίζει πως ο δήμος θα συνεχίσει να έχει μέσω της Περιφέρειας και του Τεχνικού της Συμβούλου, υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου και για το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών κατά τις φάσεις της δημοπράτησης, της αξιολόγησης προσφορών, της κατακύρωσης και της συμβασιοποίησης», τόνισε ο κ. Βάββας.
Όπως είπε ο κ. Βάββας η ανάπτυξη του έργου θα προχωρήσει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος συνεπάγεται μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στην φάση της εγκατάστασης ενώ ταυτόχρονα ο δήμος απαλλάσσεται από τα κόστη συντήρησης.
Ως αντικείμενο της ΣΕΑ ορίζεται η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού σε όλη την έκταση και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, η οποία συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και προγραμματισμού, καθώς και εφαρμογών smart cities στα χωρικά όρια του δήμου.
Προβλέπεται η επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 50%, επί ποινή αποκλεισμού για τους υποψηφίους Αναδόχους, ενώ το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη δήμου) θα καλύπτεται πλήρως από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού. 
Η υποχρέωση για την ορθή λειτουργία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων με αυτή δαπανών, βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο.
«Ο δήμος θα μειώσει σημαντικά τόσο τις δαπάνες του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όσο και εκείνες που σχετίζονται με τα σχετικά κόστη συντήρησης, δημιουργώντας ουσιαστικά χρηματορροές που μπορεί να κατευθύνει είτε σε συναφείς επενδύσεις π.χ. επέκταση δικτύου οδοφωτισμού ή σε άλλες δράσεις όπου θα υπάρχει ανάγκη. 
Ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η παροχή μιας υψηλού επιπέδου υπηρεσίας προς τους πολίτες, ενώ επιτυγχάνεται η αναβάθμιση μιας κρίσιμης υποδομής, η οποία μετά το πέρας της ΣΕΑ θα περάσει στα χέρια του δήμου, με μηδενικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.
Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος, οι οποίοι, όπως και νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου της παράταξης, κατήγγειλαν την δημοτική αρχή για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς έφερε στην Οικονομική Επιτροπή ένα θέμα που είχε απορρίψει το Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισαν την σύναψη της προγραμματικής.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Γκίζα, ο οποίος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή αγνοεί το δημοτικό συμβούλιο, ενώ η προγραμματική σύμβαση δεν προσθέτει καινούρια στοιχεία.
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη κατηγορεί την δημοτική σύμπραξη ότι «δεν ενδιαφέρεται εάν ο δήμος, ως ο κύριος του έργου, δεν θα έχει καμία θέση, άποψη και αποφασιστική κρίση, για το τι έργο θα κατασκευαστεί, με ποιές προδιαγραφές και τι έργο θα παραληφθεί, από τον δήμο, μετά την αποχώρηση του αναδόχου, δεν τεκμηριώνει το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου, στο οποίο βασίζεται το προσδοκόμενο όφελος των συνδημοτών ελλείψει κανονικών μελετών».
Στην Οικονομική Επιτροπή τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής του έργου είναι ασύμφορος για τον δήμο και χαρακτήρισε πολιτικά λανθασμένη την επιλογή της δημοτικής αρχής να επαναφέρει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατήφορο».
«Δεν είναι κακό να εφαρμόζουμε το νόμο, δεν είναι κακό να υπάρχουν πλειοψηφίες, δεν είναι κακό να υπάρχει δημοτική αρχή που να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», απάντησε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος, ενώ ο κ. Βάββας, σημείωσε πως ζητούμενο για την δημοτική αρχή είναι να ωριμάσει και να ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο.
«Η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είναι αυτή που ψηφίστηκε από τους πολίτες και θα την κρίνουν για τα έργα της και για όσα υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει. 

Λέμε λοιπόν ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου, με σημαντικό θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Βάββας και κατέληξε ότι η τεχνική λύση είναι η καλύτερη με ένα μοντέλο που διασφαλίζει την κατασκευή και την λειτουργία του έργου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Πράσινο φως» με αντιδράσεις, για την ενεργειακή αναβάθμιση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6709963383612716336
item