ΥΠΕΝ: Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

ΥΠΕΝ: Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Μπορεί η αγορά των πλωτών αιολικών πάρκων να παραμένει ακόμη κλειστή όμως οι εταιρείες που δηλώνουν ξεκάθαρα το ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες δεν προέρχονται μόνο από τα σπλάχνα των ΑΠΕ αλλά και από το χώρο της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Χθες, σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ-ELPEDISON, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ρόκας αλλά και τα  Ναυπηγεία Χαλκίδος, έδειξαν τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στις εξελίξεις γύρω από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και να αναλάβουν το συντονισμό κοινών δράσεων.
Μάλιστα η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία συμμετείχε στην ίδια εκδήλωση δήλωσε, ότι οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι αδύνατο να υλοποιηθούν χωρίς τα πάρκα αυτά και επισήμανε ότι καταλύτης για την αγορά θα αποτελέσει η παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τον Οκτώβριο που θα διαμορφώσει και όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Όπως αναφέρθηκε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ εκπονεί μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, η οποία προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που ισοδυναμεί  σε  ισχύ 2 GW στο σύστημα.
Η κ. Σδούκου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπει «στα σοβαρά σε αυτή τη συζήτηση από τον Οκτώβριο οπότε αναμένεται να παρουσιαστεί η στρατηγική της Επιτροπής». 
Τόνισε μάλιστα ότι η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Γερμανίας για την προώθηση των ΑΠΕ και ότι το Βερολίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία του στην ΕΕ για να επεξεργαστεί ένα διεθνές πλαίσιο για την κατασκευή πλωτών αιολικών πριν από το τέλος του έτους.
«Με αυτό το έναυσμα, πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε έγκαιρα το δικό μας ρυθμιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 χρόνια έως ότου αρχίσουν να παράγουν ρεύμα αυτές οι δομές», κατέληξε.
Η ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση του πλωτού μετεωρολογικού ιστού Float Mast»  οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης καμπάνιας μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Ελλαδικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες ΕΤΜΕ και STREAMLINED.
Η καινοτομία FloatMast® αποτελεί την πρώτη ελληνική υποδομή υπεράκτιων αιολικών που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2017 επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση μέσω του SME Instrument Phase 2 (Project FloatMastBlue).
epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΕΝ: Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9149570605749089707
item