Νεύρα Τσαβούσογλου μετά τα «ελληνικά» του Μακρόν: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της»

Νεύρα Τσαβούσογλου μετά τα «ελληνικά» του Μακρόν: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της»

Δεν άρεσαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και η ευρεία στήριξή του στις ελληνικές θέσεις, με συνέπεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγο για «απώλεια της ουδετερότητας της Γαλλίας».

Μετά το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά, ο Τσαβούσογλου πρότεινε στη Γαλλία να ακολουθεί «ορθολογικές πολιτικές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

​Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της και να ακολουθεί διακριτικές, ορθολογικές πολιτικές».

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Μακρόν εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «χάνει την ευκαιρία της να συμβάλει στη σταθερότητα με κάθε λάθος βήμα που κάνει όσον αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, καλεί, επίσης, το Παρίσι «να σταματήσει να στηρίζει όσους σχεδιάζουν πραξικοπήματα στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία αλλά και όλους όσοι συμπεριφέρονται με τη λογική του "εγώ είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης" για την ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. φωτογραφίζοντας χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα)».

«Γιατί θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι ούτε έχουν υπάρξει ούτε θα υπάρξουν αποτελέσματα με τέτοιου είδους πολιτικές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Ακσόι επαναλαμβάνει, δε, την τουρκική θέση ότι «κάθε βήμα που κάνουμε στην ανατολική Μεσόγειο στοχεύει στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και των τουρκοκύπριων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η ανακοίνωση κλείνει, τέλος, με την έμμεση απειλή ότι «η Τουρκία αν και συνεχίζει να καλεί σε διάλογο και συνεργασία, δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».
epirusblog.gr
5 of 5
Νεύρα Τσαβούσογλου μετά τα «ελληνικά» του Μακρόν: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 439557822598003121
item