Θεσπρωτία: Έλεγχοι της Τροχαίας στη Θεσπρωτία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Θεσπρωτία: Έλεγχοι της Τροχαίας στη Θεσπρωτία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται και από την Τροχαία στη Θεσπρωτία με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.

Το τριήμερο από Παρασκευή 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι (αλκοτέστ). 

Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, κάποια άτομα οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, κάτι, που είναι πολύ επικίνδυνο και για τους ίδιους και για τους άλλους. 

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οχήματος από άτομο ευρισκόμενο υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μεθυσμένος), τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, που ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητά του προς οδήγηση.
Υπό την επήρεια αλκοόλ βρίσκεται ένας οδηγός όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι άνω του 0,50 gr/l αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω του 0,25 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με συσκευή αλκοολόμετρου.
Ανώτερα των επιτρεπόμενων ορίων μπορούν να ανιχνευτούν ενδεικτικά με κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml  κρασιού, 60 ml ούζου, 55 mi ουίσκι ή βότκας.
Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές  και περιλαμβάνουν:
  • πρόστιμο 200 ευρώ σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 gr/l έως 0,80 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου
  • πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 90 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,80 gr/l έως 1,10 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου

  • φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 180 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου.
Σε υποτροπή εντός διετίας επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 5 χρόνια. 
Η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού στην περίπτωση αυτή, αρχίζει κάθε φορά από τη λήξη του χρόνου της προηγούμενης αφαίρεσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Έλεγχοι της Τροχαίας στη Θεσπρωτία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6333513021272315223
item