Πρώτη κατοικία: Σήμερα στη Βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» 9 μηνών Πρώτη κατοικία: Σήμερα στη Βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» 9 μηνών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρώτη κατοικία: Σήμερα στη Βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» 9 μηνών

Πρώτη κατοικία: Σήμερα στη Βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» 9 μηνών

Το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε τα βασικά στοιχεία των προωθούμενων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε:

«Θα εισαχθεί το βράδυ προς ψήφιση το πρόγραμμα γέφυρα με το οποίο επιδοτούμε για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία όλων όσοι επλήγησαν απο τον κορονοϊό. 


Η περίμετρος των δικαιούχων είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ελεύθερους επαγγελαματίες, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες με μείωση ΦΠΑ άνω του 20% στο 2ο 3μηνο του 2020 σε σχέση με 2019. 

Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συνεργασία. Ιδιοκτήτες ενοικίων που λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κ.α. Θα παρέχεται επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης είχε μόνο τα μη εξυπηρετούμενα.

ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 90% επιδότηση των δόσεων του πρώτου 3μήνου, 80% επιδότηση το δεύτερο 3μηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις (κριτήρια επιλεξιμότητας) είναι: η αξία κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ, Το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 300 χιλ ευρώ.


Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 57 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν 40 χιλ ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 600 χιλ ευρώ. 

Το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 600 ευρώ. Για πρώτη φορά η πολιτεία επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες για 9 μήνες.

ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: επιδότηση μηνιαίας δόση σε ποσοστό 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο

Οι προϋποθέσεις, κριτήρια επιλεξιμότητα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το πρόγραμμα προηγούμενης κυβέρνησης. 


Συγκριμένα, : αξία πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250 χιλ ευρω, το υπόλοιπο δανείου να μην υπερβαίνει 200 χιλ ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα όχι πάνω 45 χιλ ευρώ, οι καταθέσεις εως 25 χιλ ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία όχι πάνω απο 500 χιλ ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 500 ευρώ


ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ: παρέχουμε επιδότηση για να μην γίνει πλειστηριασμός σε ποσοστό 60% πρώτο τρίμηνο, 50% δεύτερο τρίμηνο και 30 % το 3ο τρίμηνο.


Αξία πρώτης κατοικίας εως 200 χιλ ευρώ, υπόλοιπο δανείου εως 130 χιλ ευρώ, εισόδημα εως 36 χιλ ευρώ και συνολική ακίνητη περιουσία εως 280 χιλ ευρώ .Για τα δάνεια αυτά το ανώτατο όριο επιδότησης φθάνει τα 300 ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «Για πρώτη φορά έρχεται το κράτος και στέκεται κοντά στους πολίτες κόκκινους και πράσινους. Ο προϋπολογισμός παίρνει κομμάτι του βάρους για πολίτες που επλήγησαν απο την πανδημία.

Η Ειδική Πλατφόρμα θα ανοίξει για αιτήσεις τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ εκτιμούμε ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά θα εξαρτηθεί απο το πόσοι θα ενταχθούν».
epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτη κατοικία: Σήμερα στη Βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» 9 μηνών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6531251913191670956
Σχόλια
item