Βορίδης: Τα 72 δις ήρθαν με σκληρή δουλειά και κανείς δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει Βορίδης: Τα 72 δις ήρθαν με σκληρή δουλειά και κανείς δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Βορίδης: Τα 72 δις ήρθαν με σκληρή δουλειά και κανείς δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει

Βορίδης: Τα 72 δις ήρθαν με σκληρή δουλειά και κανείς δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει

Στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που φέρνει στην χώρα μας ένα ποσό ύψους 72 δις ευρώ, αναφέρθηκε ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν παρών στις Βρυξέλλες κατά τις τέσσερις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων και μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», είπε ότι «χρειάστηκε κόπο και επιμονή και δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνο της συνεδρίασης Κορυφής, αλλά προήλθε μετά από μια μακροχρόνια εργασίας που προηγήθηκε».

Τόνισε δε, ότι «η κατάληξη που φέρνει στην Ελλάδα 72 δισ. ευρώ, είναι ένα θεαματικό αποτέλεσμα που η χώρα μας είχε χρόνια να δει και αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα».

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε το ποσό αυτό να ήταν μεγαλύτερο, ή με καλύτερους όρους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης απάντησε ότι «αυτό που δεν θα πρέπει να διαφεύγει σε όλους μας, είναι ότι στην Ε.Ε. δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν 27 χώρες κράτη μέλη, που όλα πασχίζουν για το καλύτερο για αυτές και έτσι πάντα στο τέλος υπάρχει ένας συγκερασμός».

Βορίδης: Ελάχιστον ο περιορισμός στην ΚΑΠ

Από την απόφαση της Συνόδου που επιτεύχθηκε για την χώρα μας, είπε ο Μάκης Βορίδης, «υπάρχει ένα πολιτικό δια ταύτα και μια κατάληξη που λέει πως η Ελλάδα παίρνει συνολικά 70 δισ. ευρώ - και αυτό δεν μπορεί κανείς να μην το αναγνωρίσει ως τέτοιο».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΚΑΠ και τις άμεσες ενισχύσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση στην Ε.Ε. για την νέα ΚΑΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, οι συζητήσεις που γίνονταν μιλούσαν για μια περικοπή της τάξεως του 10%. 

Στο τέλος είχε περιοριστεί στο 5% και το 6% και αυτή τη στιγμή μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ποσά τα οποία κρατάνε την ΚΑΠ, στο σύνολό της, περίπου σταθερή, υπάρχει μία απώλεια της τάξης του 0,67%. 

Με αύξηση, όμως, του πυλώνα 2, ο οποίος παίρνει πρόσθετα ποσά 373 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει στο +4,67%, δηλαδή από στόχο 4.195 εκατ . ευρώ πηγαίνουμε στο 4.391 εκατ. ευρώ, άρα λοιπόν, το επενδυτικό μεταρρυθμιστικό κομμάτι ιδιαιτέρως, για την εξέλιξη της αγροτικής πολιτικής, όλες οι μεταρρυθμίσεις ενισχύονται με ένα σημαντικό ποσό και, ουσιαστικά, διατηρούνται περίπου σταθερές οι άμεσες ενισχύσεις, παρά το ότι η εξωτερική σύγκλιση συνεχίζει, άρα συνεχίζει με ένα ενδιάμεσο σενάριο λελογισμένο και περιορισμένο».

«Από εκεί που φοβόμασταν τα χειρότερα, ερχόμαστε με ένα ενισχυμένο επενδυτικό κομμάτι που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά αυτά για να μεταρρυθμίσουμε και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα» σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο Μ. Βορίδης απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί ελλείψεως στρατηγικής της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι «με τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, ήδη υπάρχουν αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχει «ένα μαγικό ραβδί που η κυβέρνηση θα φέρει ένα νόμο και θα λύνει όλα τα ζητήματα, αλλά με κάθε ένα από τα νομοσχέδια που καταθέτουμε, λύνουμε θέματα και βελτιώνουμε το τοπίο».

epirusblog.gr
5 of 5
Βορίδης: Τα 72 δις ήρθαν με σκληρή δουλειά και κανείς δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5196613022017662386
Σχόλια
item