Καλαμάτα: 5+1 μοναδικοί λόγοι να την επισκεφτείτε

Καλαμάτα: 5+1 μοναδικοί λόγοι να την επισκεφτείτε
Η Καλαμάτα είναι ένας τόπος ευλογημένος. Στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου, διαθέτει υπέροχες θάλασσες, εκπληκτικά φυσικά τοπία και ζεστούς ανθρώπους. 
Τα τελευταία χρόνια, δε, η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για διακοπές όλο το χρόνο. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Καλαμάτα, εμείς σας δίνουμε 5+1 λόγους και μερικά tips!

Γιατί να την επισκεφτείτε

Η κοντινή απόσταση

Μετά την κατασκευή του νέου δρόμου, η Καλαμάτα απέχει μόλις δυο ώρες από την Αθήνα.
Είναι τόσο κοντά, που συχνά είναι προτιμότερο να την επισκεφτεί κάποιος για μια μονοήμερη εκδρομή παρά να πάει σε κάποια πολυσύχναστη παραλία της Αττικής και να δώσει μάχη για μια ξαπλώστρα. 
Αυτό την κάνει ιδανική για εκδρομή, για μια απόδραση του Σαββατοκύριακου αλλά και για πολυήμερες διακοπές!
Καλαμάτα από ψηλά
Η Καλαμάτα από ψηλά
Tip: Μπορείτε να πάτε στην Καλαμάτα με το ΚΤΕΛ ή με το αυτοκίνητό σας.

Το υπέροχο φαγητό

Κάρδαµο, Καλαμάτα
Η μεσσηνιακή γη παράγει τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που κάνουν την κουζίνα του τόπου τόσο μοναδική. 
Ο “πράσινος χρυσός” της περιοχής, το έξτρα παρθένο μεσσηνιακό ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών λατρεύονται στα πέρατα της γης. 
Στην Καλαμάτα θα γευτείτε υπέροχα τυριά (σφέλα, φέτα Μεσσηνίας, κ.ά.), πεντανόστιμα κρεατικά (παστό και λουκάνικο αρωματισμένα με πορτοκάλι), ροβίτσα (τοπικό μικροσκοπικό, πράσινο όσπριο), λούπινα, αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο), αρωματική ρίγανη από τον Ταΰγετο και, φυσικά, ξερά σύκα. 
Η περιοχή είναι απίστευτα εύφορη με αποτέλεσμα να παράγει όλων των ειδών α οπωροκηπευτικά, όπως ντομάτες, πορτοκάλια, κ.ά., ενώ καθημερινά οι ψαράδες βγάζουν ολόφρεσκα ψάρια από τον Μεσσηνιακό. 
Ανάμεσα στα παραδοσιακά πιάτα που θα δοκιμάσετε στην Καλαμάτα είναι ο κόκκορας με χυλοπίτες, καγιανάς με σφέλα και παστό, ριγανάδα, ομελέτα με άγρια σπαράγγια, γουρουνοπούλα, μπακιαλιάρος τσιλαδιά και φυσικά λαλάγγια και δίπλες.
Athanasiou, ζαχαροπλαστείο Καλαμάτα δίπλες
Παραδοσιακές δίπλες Καλαμάτας
Tip: Επισκεφτείτε την τοπική Δημοτική Αγορά κάτω από το Κάστρο της Καλαμάτας όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα. 
Η Καλαμάτα διαθέτει αμέτρητα εστιατόρια που σερβίρουν υψηλής ποιότητας τοπικά πιάτα σε πολύ λογικές τιμές. 
Επισκεφτείτε το Κάρδαμο για τοπικές λιχουδιές, το Κύμα για μεζέδες δίπλα στη θάλασσα και τον Κουρκουτά για ολόφρεσκο ψαράκι.
Στο Κύμα, Καλαμάτα“Στο κύμα”
Οι μαγικές παραλίες
παραλία Καλαμάτας
Παραλία Καλαμάτας
Η Καλαμάτα έχει την ευλογία να διαθέτει στο κέντρο της μια τεράστια και εκπληκτική παραλία με πεντακάθαρα νερά. Η παραλία της Καλαμάτας έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ψιλό βότσαλο, ενώ συνεχίζοντας προς τη Βέργα θα συναντήσετε υπέροχες παραλίες με βότσαλο ή άμμο. 
Η παραλία είναι γεμάτη εστιατόρια, beach bar και καφέ, ενώ είναι ιδανική για ποδηλασία (διαθέτει ποδηλατόδρομο) και περπάτημα όλο το χρόνο. 
Το όρος Καλάθι και η φύση που καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά τους χαρίζουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα που αστράφτει από τον ήλιο και δημιουργεί ένα σκηνικό μαγικό όλες τις ώρες της ημέρας. 
Αν θέλετε να ξεφύγετε από την πόλη, ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει κάποιες από τους ωραιότερους οικισμούς και παραλίες της Ελλάδας, όπως η Καρδαμύλη (και γενικότερα η Μεσσηνιακή Μάνη), η Φοινικούντα, η Πύλος με τη Βοϊδικοιλιά, η Κορώνη, η Κυπαρισσία, και πολλά ακόμη.
Abat Jour Καλαμάτα
Το beach bar Abat Jour στην Καλαμάτα
παραλία Βοϊδοκοιλιά
Βοϊδοκοιλιά
Tip: Στην παραλία της Καλαμάτας μπορείτε να κάτσετε ελεύθερα ή σε κάποιο καφέ- beach bar απολαμβάνοντας τη θάλασσα μαζί με τοπικά μεζεδάκια. Παντού υπάρχουν ντουζιέρες και οι ξαπλώστρες δε χρεώνονται σε κανένα από τα μαγαζιά της παραλίας.
Η εκπληκτική φύση
Ταΰγετος, πεζοπορία
Πεζοπορία στον Ταΰγετο
Ο Θεός προίκισε τη Μεσσηνία με όλα τα καλά. Η Καλαμάτα είναι προορισμός για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές του χρόνου. 
Εκτός από υπέροχες παραλίες, στη Μεσσηνία έχει τα πάντα. Επισκεφτείτε τους καταρράκτες της Νέδας ή το Πολυλίμνιο θα θα μαγευτείτε από τη φύση. 
Το τοπίο στα μέρη αυτά μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, ενώ είναι ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Για φρέσκο …βουνίσιο αέρα, πηγαίνετε στον Ταΰγετο. Το θρυλικό βουνό είναι ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή, καθώς και για όσους αγαπούν την πεζοπορία, την ορειβασία και την ορεινή ποδηλασία. 
Στον Ταΰγετο μπορείτε να βρείτε κι αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια και διαδρομές, ενώ για να ξεκουραστείτε επιλέξτε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια στα ορεινά χωριά του που σερβίρουν εκπληκτικό φαγητό.
Πολυλίμνιο Μεσσηνία
Το πανέμορφο Πολυλίμνιο
Καταρράκτες της Νέδα
Καταρράκτες της Νέδας
Στη Μεσσηνία θα συναντήσετε τα φαράγγια του Βυρού, Ριντόμου και Φονέα, ιδανικά για θαρραλέους περιηγητές! Άλλα εκπληκτικά φυσικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας είναι ο υδροβιότοπος στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (NATURA 2000), το νησάκι Μερόπη στο λιμάνι της Καρδαμύλης που θα δείτε κατάλοιπα του βενετσιάνικου κάστρου, η Σαπιέτζα με τα ιστορικά ναυάγια, η Σχίζα (το βαθύτερο σημείο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο), η Σφακτηρία στον κόλπο του Ναυαρίνου στην Πύλο, και πολλά ακόμα.
Η ένδοξη ιστορία
Κάστρο Καλαμάτας
Το Κάστρο της Καλαμάτας
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με βαθιά κι ένδοξη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή. Η ιστορία της ξεκινά από τον Όμηρο, όταν αναφερόταν στην πόλη όπου σήεμρα είναι κτισμένο το Φράγκικο Κάστρο με το όνομα “Φαρές”. 
Το σημερινό της όνομα πιθανολογείται ότι το πήρε από ένα παλιό βυζαντινό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα. Το 1459 την πόλη καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί ενώ το 1464 το κάστρο περνά υπό την κυριαρχία του Ενετού Φραγκισκο Τάνο. 
Η Καλαμάτα ήταν η πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου του 1821 με τη συμμετοχή των Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Παπαφλέσσα και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιστορικό ναό (και σύμβολο της πόλης) των Αγίων Αποστόλων που σώζεται μέχρι σήμερα.
Διαβάστε και Το κάστρο της Καλαμάτας, ένα πραγματικό στολίδι!
Άγιοι Απόστολοι, Καλαμάτα
Η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
Tips: Επισκεφτείτε το Μοναστήρι Καλογραιών Καλαμάτας και προμηθευτείτε το θρυλικό… μαντήλι Καλαματιανό. 
Μερικά από τα must μουσεία της πόλης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας και η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτώρια Καρέλια.

Είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή

Παραλία Καλογριά, Μεσσηνία
Καλαμάτα πλατεία
Η πλατεία Καλαμάτας
Αν νομίζετε ότι η Καλαμάτα είναι ένας προορισμός κατάλληλος μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Καταρχήν, χάρη στην πλούσια φύση της προσελκύει επισκέπτες και τουρίστες που αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση όλο το χρόνο. 
Το καλοκαίρι ο γραφικός λιμενοβραχίονας και η παραλία σφύζουν από ζωή, μόλις όμως πιάσουν τα κρύα, ο παλμός της πόλης χτυπά περισσότερο στο κέντρο, με τα μαγαζιά της κεντρικής πλατείας και του ιστορικού κέντρου (Πλατεία 23ης Μαρτίου) να γεμίζουν από κόσμο. 
Εξάλλου, η Καλαμάτα, εκτός του ότι είναι μια πολυπληθής πόλη (περίπου 70.000 κατοίκους) φιλοξενεί και χιλιάδες φοιτητές, γεγονός που δεν την κάνει ποτέ να μοιάζει άδεια κι έρημη. Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα την Καλαμάτα, μήπως ήρθε η ώρα να το κάνετε άμεσα;
epirusblog.gr
5 of 5
Καλαμάτα: 5+1 μοναδικοί λόγοι να την επισκεφτείτε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3950048491476712444
item