Κορωνοϊός: Αποζημίωση έως 35 ευρώ την ημέρα για τα δωμάτια-καραντίνας

Κορωνοϊός: Αποζημίωση έως 35 ευρώ την ημέρα για τα δωμάτια-καραντίνας
Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται και η ημερησία αποζημίωση που θα καταβάλει το δημόσιο για να μισθώνει τα λεγόμενα «δωμάτια αντιμετώπισης του κίνδυνου μετάδοσης κορωνοϊού».
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού αυξάνεται σε 35 ευρώ (από 30 ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά) η ημερήσια αποζημίωση ανά δωμάτιο (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους σίτισης) που θα μισθώνεται ως COVID-19. 
Πρόκειται δηλαδή για τα δωμάτια που θα αξιοποιηθούν για την προσωρινή διαμονή και απομόνωση θετικών κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. 
Με την ίδια απόφαση αυξάνεται σε 15 ευρώ από 10 ευρώ το κόστος αποζημίωσης όταν τα δωμάτια είναι κενά. Συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζει θα δαπανήσει περίπου 5 εκατ ευρώ για τις αποζημιώσεις σε δωμάτια COVID-19.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος σημειώνεται πως κατά προτεραιότητα προκρίνονται τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια) που διαθέτουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο ή κυλικείο για την παροχή πρόχειρου γεύματος).
Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά. 
Επίσης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου.
Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των επιλεγέντων τουριστικών καταλυμάτων.
Τα καταλύματα θα βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες (π.χ. ασθενοφόρο). 
Θα πρέπει να τηρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά (ή άνευ κλειδιών) ή αστέρια. Η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή, διευκρινίζεται.
Σε περίπτωση αυξημένης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, η επιλογή των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνει με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής, την βέλτιστη αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και με γνώμονα τα κριτήρια των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε περιφέρειες που εμφανίζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες όπως αυξημένη τουριστική κίνηση και νησιωτικότητα.
epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: Αποζημίωση έως 35 ευρώ την ημέρα για τα δωμάτια-καραντίνας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4898241583083893204
item