Γιατί ξέκοψε τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης -Σήμερα στα χέρια του το πόρισμα Πισσαρίδη για τα 32 δισ.

Γιατί ξέκοψε τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης -Σήμερα στα χέρια του το πόρισμα Πισσαρίδη για τα 32 δισ.

«Είναι η οικονομία, ανόητε». Μια φράση που έχει σημαδέψει την πολιτική επικοινωνία από το 1992, όταν χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον, θα μπορούσε να εκφράσει την στρατηγική της κυβέρνησης και να περιγράψει τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη οικονομική κρίση, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η «άφιξη» του covid-19 στις αρχές της χρονιάς ανέτρεψε τα θετικά στοιχεία που σημείωνε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, οδήγησε σε ύφεση και εκτροχιασμό τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. 

Αρχικά, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και εισηγήσεις εντός της κυβέρνησης, ωστόσο πολύ σύντομα ελήφθη η απόφαση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των εισοδημάτων και της ρευστότητας με μεγάλα πακέτα χρηματοδότησης που έχουν φτάσει μέχρι αυτή την στιγμή τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τους οικονομικούς δείκτες είναι σχεδόν καθημερινή και η επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο τακτική. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και να παρεμβαίνουν όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις. 

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η προσφυγή σε εκλογές πέραν μιας «ανέντιμης πολιτικά κίνησης», όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες περιπέτειες την οικονομία και είναι ένας ακόμα λόγος που είχε ξεκόψει πολύ νωρίς αυτό το σενάριο σε όσους το εισηγούνταν.

Ορόσημο για την οικονομία η Σύνοδος Κορυφής

Ορόσημο για τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών είναι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Ιουλίου. Η διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας για το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Ελλάδα, συμπέρασμα που βασίζεται και στις συμμαχίες που έχει διαμορφώσει η Αθήνα με άλλα κράτη μέλη. 

Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που ο γαλλογερμανικός άξονας, που βασίζεται στην πρόταση Μακρόν-Μέρκελ, καλύπτει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Δανεισμός της Ευρώπης και όχι ξεχωριστά από κάθε κράτος, απευθείας μεταβιβάσεις και όχι δανεικά είναι οι βασικές πτυχές αυτής της πολιτικής.

Αυτό που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων είναι η αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. 

Σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν, ποιες μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν, πως θα ανακουφίσουν την κοινωνία, ιδίως τους πιο αδύναμους, με τελικό στόχο την ισχυρή ανάπτυξη είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. 

«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», είναι η φράση που επαναλαμβάνει πολύ συχνά ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Έχει την πεποίθηση ότι οι αυξημένοι πόροι που θα έχει στην διάθεσή της η χώρα μας θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα στα χέρια του Μητσοτάκη το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει, όπως στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, να εμπιστευτεί τους ειδικούς και να στραφεί σε τεχνοκράτες. 

Σήμερα αναμένεται να πάρει στα χέρια του το αρχικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία εκτός από τον νομπελίστα οικονομολόγο συμμετέχουν ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE και ο Κωσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. 

Η επιτροπή είχε συσταθεί από τον Πρωθυπουργό πριν την έλευση της πανδημίας για να επεξεργαστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά πλέον η μελέτη έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Βασικούς πυλώνες αποτελούν η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η έξυπνη οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο δραστικός μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας με έμφαση σε τομείς που αποτελούν την αιχμή παγκοσμίως. 

Θα περιλαμβάνει ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια εξωστρεφή, δυναμική οικονομία, βασισμένη στη γνώση, σε σύγχρονες υποδομές και φορολογικό πλαίσιο με χαμηλότερους συντελεστές, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για θέση αναπληρωτή υπουργού

Κρίσιμος παράγοντας είναι η εκτέλεση του τελικού σχεδίου που θα έχει την υπογραφή του Μεγάρου Μαξίμου και θα ξεδιπλώνεται σε βάθος τριετίας, οπότε και η λήξη της κυβερνητικής θητείας και η διενέργεια εκλογών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στον ανασχηματισμό, όποτε αυτός γίνει, να δημιουργηθεί η θέση ενός αναπληρωτή υπουργού που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναλάβει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την υλοποίηση των πολιτικών και θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επιτυχία στον τομέα της οικονομίας και η γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο απέναντι στον ανταρτοπόλεμο που φαίνεται να ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρέφει στην πολιτική της πόλωσης και της στείρας αντιπαράθεσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί ξέκοψε τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης -Σήμερα στα χέρια του το πόρισμα Πισσαρίδη για τα 32 δισ.
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3413362233479974103
item