Λίφτινγκ 30 εκατ. στη Μαρίνα Βουλιαγμένης-Θα εξυπηρετεί mega yachts

Λίφτινγκ 30 εκατ. στη Μαρίνα Βουλιαγμένης-Θα εξυπηρετεί mega yachts
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της μαρίνας Βουλιαγμένης, το οποίο με κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του επενδυτικού πλάνου των μετόχων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες. 
Μεταξύ αυτών είναι η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat και η ΤΕΚΑΛ, ενώ είναι πιθανό στη διαδικασία να συμμετάσχει και η ΑΚΤΩΡ, η οποία έφερε εις πέρας την ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά», αλλά και των bungalows της Astir με έργα ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ένα βήμα το οποίο φέρνει πιο κοντά την έναρξη του διαγωνισμού, δεδομένου ότι το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου με οριακή πλειοψηφία 48 ψήφων.
Θετική γνώμη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ήδη δώσει από το τέλος Μαΐου με ευρεία πλειοψηφία και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα.  
Αυτό που απομένει για την έναρξη του διαγωνισμού είναι η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Τουρισμού, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για την οριστική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του μήνα.
Έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμό, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την έναρξη των έργων τον προσεχή Νοέμβριο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2022. 

Πως θα αλλάξουν οι εγκαταστάσεις της μαρίνας

Τα έργα θα αναβαθμίσουν ριζικά τις εγκαταστάσεις της μαρίνας, οι οποίες θεωρούνται απαρχαιωμένες δεδομένου ότι λειτουργούν από το 1964 δίχως να έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η μαρίνα Βουλιαγμένης θα μπορεί να υποδέχεται συνολικά 59 σκάφη αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων super και mega yachts.
Από το σύνολο των σκαφών, τα 46 θα είναι κάτω από 40 μέτρα, πέντε σκάφη θα είναι έως 45 μέτρα, άλλα τόσα έως 50 μέτρα, δύο έως 60 μέτρα, ενώ η μαρίνα θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού και ενός σκάφους άνω των 70 μέτρων σε μήκος
Με βάση τη χωρητικότητα της μαρίνας τώρα, μπορούν να εξυπηρετούνται έως 103 σκάφη αναψυχής το μήκος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 50 μέτρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στους χερσαίους χώρους της μαρίνας Βουλιαγμένης η προβλεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 4.800 τμ. Υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας, όπως λιμεναρχείο, τελωνείο και αίθουσα διαβατηρίου θα καταλάβουν περίπου τη μισή έκταση των χερσαίων χώρων, ενώ περισσότερα από 15 εμπορικά καταστήματα θα κατασκευαστούν σε έκταση περίπου 1.000 τμ. Στο υπόλοιπο κομμάτι της χερσαίας έκτασης (1.350 τμ) λειτουργεί ήδη το εστιατόριο Moorings.
Η μελέτη προβλέπει επίσης την κατασκευή περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης, τη δημιουργία ειδικού χώρου για την εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών και ψαραγοράς, αλλά και χώρους στους οποίους θα γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας που θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.
Στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας και περίπου 350 θέσεις στην περίοδο λειτουργίας
Η μαρίνα Βουλιαγμένης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1964, μισθώθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μετά από διεθνή διαγωνισμό το 2012 στην Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης ΑΕΑΣ για 40 χρόνια (2012-2052) έναντι του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στις υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας ήταν ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας.
Εκτός από την αναβάθμιση της μαρίνας, το επενδυτικό πλάνο του Jermyn Street Real Estate Fund το οποίο τον Οκτώβριο του 2016 εξαγόρασε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα έναντι 444 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει επίσης τις εξής παρεμβάσεις
  • Την ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων», «Ναυσικά» και των bungalows, η οποία έχει ολοκληρωθεί.
  • Την ανάπλαση της παραλίας Astir Beach η οποία επίσης έχει ολοκληρωθεί.
  • Την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών η οποία είναι σε εξέλιξη.
epirusblog.gr
5 of 5
Λίφτινγκ 30 εκατ. στη Μαρίνα Βουλιαγμένης-Θα εξυπηρετεί mega yachts
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1432278777631789288
item