O ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι και απαντά στον Κοτζιά για την ΑΟΖ με την Ιταλία

O ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι και απαντά στον Κοτζιά για την ΑΟΖ με την Ιταλία

Το γάντι σηκώνει η Κουμουνδούρου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα όσα συνέβησαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι από το 2016 μέχρι το 2018 Αθήνα και Ρώμη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες η Ιταλία επέμενε σε ανάλογη συμφωνία με αυτήν που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση. 

Ωστόσο, η θέση του Νίκου Κοτζιά, την οποία έκανε αποδεκτή ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ότι μια συμφωνία που περιείχε τους γνωστούς συμβιβασμούς τόσο στο θέμα της επήρειας των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων όσο και στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων της Ιταλίας δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα.

Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ενώ η τότε κυβέρνηση πιεζόταν από την αντιπολίτευση για μια σειρά θεμάτων όπως οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Νίκου Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και σε μεταγενέστερη φάση σε άλλες περιοχές, την οποία και παρουσίασε τον Οκτώβριο 2018 με σχέδια Προεδρικού Διατάγματος.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν προχώρησε η συμφωνία λόγω εκλογών

Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τότε να προχωρήσει με νομοθετική διαδικασία και όχι με προεδρικό διάταγμα καθώς αφενός ήθελε κάθε κόμμα να τοποθετηθεί στο μείζον ζήτημα της επέκτασης χωρικών υδάτων, αλλά και για συνταγματικούς λόγους. 

Η προώθηση της διαδικασίας ανακοινώθηκε μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με τον τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο να τονίζει στο ΕΣΕΠ και στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα. «Η διαδικασία επρόκειτο να προχωρήσει ωστόσο μεσολάβησαν οι εκλογές», καταλήγουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα άνοιξε όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι είχε συμφωνήσει με τον τότε Ιταλό Πρωθυπουργό για την οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά ο τότε υπουργός Εξωτερικών τον απέτρεψε.

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στους ισχυρισμούς Τσίπρα λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε μισές αλήθειες και υποστήριξε ότι είχε εισηγηθεί επί των ημερών του «να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού κλείσουμε τους κόλπους», διαψεύδοντας τον πρώην πρωθυπουργό που του επέρριψε την ευθύνη για την μη υπογραφή της συμφωνίας λόγω «του φόβου της τεράστιας κριτικής και επίθεσης από την αντιπολίτευση». 

«Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη και οι κόλποι είναι κυριαρχία. Η ΑΟΖ δεν έχει κυριαρχία», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

epirusblog.gr
5 of 5
O ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι και απαντά στον Κοτζιά για την ΑΟΖ με την Ιταλία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7585569153634098362
item