Η IKEA εξετάζει την επιστροφή κρατικής στήριξης που έλαβε λόγω κορωνοϊού -Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις με το άνοιγμα των καταστημάτων

Η IKEA εξετάζει την επιστροφή κρατικής στήριξης που έλαβε λόγω κορωνοϊού -Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις με το άνοιγμα των καταστημάτων

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρά η Ikea, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιστροφή χρημάτων και στις εννέα χώρες στις οποίες έλαβε κυβερνητική οικονομική υποστήριξη μέσω προγραμμάτων, καθώς υπέφερε λιγότερο από το αναμενόμενο από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Τόλγκα Ονκού, διευθυντής λιανικής στο Ingkra Group, τον κύριο λιανοπωλητή της Ikea, δήλωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει διάλογο με το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. 

Ο Ονκού πρόσθεσε ότι η Ikea ανέμενε μια πτώση κατά 70-80% στην αρχή της κρίσης. Ωστόσο, τώρα που σχεδόν όλα εκτός από 23 καταστήματα της Ikea, έχουν ξανανοίξει, βιώνει μια μεγάλη «ανεκμετάλλευτη ζήτηση» για οικιακές βελτιώσεις.

«Ευχαριστούμε πολύ, μας βοηθήσατε και τώρα σας επιστρέφουμε την βοήθεια»

«Τώρα που έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, το σωστό είναι να πούμε ‘γεια σας παιδιά, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, μας βοηθήσατε κατά την διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου και τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την επιστροφή της ενίσχυσης» δήλωσε στους Financial Times.

Η Ikea βρίσκεται τώρα σε πρώιμες συζητήσεις με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την επιστροφή των οικονομικών ενισχύσεων. 

Λόγω όμως, των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται τα επόμενα ή βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα επιστρέψει τα χρήματα αυτά στις κυβερνήσεις.

Η απόφαση της Ikea προκαλεί δίλημμα σε πολλές εταιρείες

Ο κ. Ονκού είπε ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής επίπλων στον κόσμο δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα κοστίσει ή πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εννέα χώρες. 

Ωστόσο, η απόφαση αυτή της Ikea να επιστρέψει χρήματα, δημιουργεί ένα δίλημμα για πολλές εταιρείες, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά το άμεσο σοκ από το lockdown από τον κορωνοϊό σε πολλές χώρες στον κόσμο.

Ορισμένες άλλες εταιρείες έχουν επιστρέψει αρκετά χρήματα σε μεμονωμένες χώρες, συχνά υπό την πίεση του εξωτερικού ελέγχου, αλλά λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν όλη την οικονομική υποστήριξη. 

Ο κ. Ονκού είπε ότι η προτεραιότητα της Ikea στην αρχή της κρίσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν η προστασία των εργαζομένων και της διαβίωσής τους, καθώς έκλεισε τα περισσότερα από τα 374 καταστήματά της παγκοσμίως. 

«Όταν η πυκνή ομίχλη άρχισε να ξεθωριάζει, είδαμε την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες… και αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως το βάθος της κρίσης δεν ήταν τόσο βαθύ όσο φοβόμασταν και δεν θα διαρκούσε όσο είχαμε αρχικά σκεφτεί».

Ο κ. Ονκού είπε ότι η κίνηση για την αποπληρωμή των χρημάτων δεν έχει καμία σχέση με τους κανόνες λειτουργίας και τον τρόπο διαχείρισης αλλά ήταν απλώς «το σωστό πράγμα» που θα μπορούσε να κάνει. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλές σχέσεις με κοινωνίες και κοινότητες στις οποίες είμαστε κοντά».

epirusblog.gr
5 of 5
Η IKEA εξετάζει την επιστροφή κρατικής στήριξης που έλαβε λόγω κορωνοϊού -Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις με το άνοιγμα των καταστημάτων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8961957718951219489
item