Πρέβεζα: Άναψε «φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα ELENA

Πρέβεζα: Άναψε «φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα ELENA
Ξανά στο προσκήνιο του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε το πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού ELENA που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το γεγονός ότι τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Άρτας, Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας έχουν απορρίψει σε πρώτη φάση την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τον Ηλεκτροφωτισμό της Ηπείρου, οδήγησε τον Δημοτικό Σύμβουλό της παράταξης Ανυπότακτη Κίνηση κ. Μιχάλη Γεωργούλη να βάλει ξανά το ζήτημα στο τραπέζι ζητώντας να συζητηθεί εκ νέου σαν θέμα προ ημερήσιας διάταξης.


Ο κ. Γεωργούλης τόνισε πως Γεωργούλης,  συζητώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τουρισμό διαφάνηκε ότι θα υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και για τον Δήμο Πρέβεζας.

«Κάνοντας παροχές στην ουσία, τόσο σε ορισμένες επιχειρήσεις κόβοντας δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, θα λείψουν λεφτά από το Δήμο. 

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά είχα σκοπό να βάλω να το ξαναδούμε αυτό το θέμα και έχοντας υπόψιν ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ο μοναδικός δήμος, ο  Δήμος Αρταίων , ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν υιοθετούν αυτό το πρόγραμμα. 

Μένει να το ξαναδούμε και κυρίως να δούμε το οικονομικό κομμάτι μιας και εγώ τουλάχιστον, προσωπικά χειριζόμουν τα θέματα ΦΟΒ όταν ήμουν στη ΔΕΗ πριν 2-3 χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η μελέτη που μας παρουσιάστηκε, τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Δεν φαίνεται ποιο το όφελος για τον Δήμο. 

Όμως προ ημερησίας διατάξεως να το βάλουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να το ξανασκεφτούμε, γιατί θα λείψουν λεφτά τα οποία δεσμεύονται από τα δημοτικά τέλη με αυτό το πρόγραμμα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργούλης.


Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος σημείωσε πως το θέμα έχει ψηφιστεί και έχει προχωρήσει η διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως το εν λόγο έργο δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι σε όφελος του πολίτη

«Είμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Το αν δεν το ψήφισαν η Ηγουμενίτσα ή τα Γιάννενα μπορείτε να αναζητήσετε τους λόγους που δεν το ψήφισαν.

Στα Γιάννενα δεν το ψήφισε η κα Καλογιάννη που ήταν αυτή που μας έπεισε στην αρχή, ως νέα Δημοτική Αρχή, ότι πρέπει να μπούμε στο ELENA. 

Εμείς είμαστε διαβεβαιωμένοι και με την περιφέρεια ότι αυτό που έχει γίνει και με την μελέτη είναι στην σωστή κατεύθυνση και σε όφελος του πολίτη. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι σε όφελος του πολίτη και εμείς να ψηφίσουμε και να προχωρήσουμε στο ELENA πληρώνοντας παραπάνω» είπε ο κ. Γεωργάκος.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπέιρωσης Σταύρος Αμαραντος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, γίνεται «άγαρμπη» διείσδυση ιδιωτικών συμφερόντων σε επίπεδο και περιφέρειας, αλλά και δήμων, ώστε να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά κάποια οικονομικά κενά και διαρθρωτικές αλλαγές και προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο θεσμικό, σε επίπεδο δήμων, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να δεσμευτούν ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ανοιχθεί ξανά ο φάκελος ELENA, με σκοπό να ξανατοποθετηθούν οι παρατάξεις, να γίνει ανάλυση των νέων δεδομένων και να συναποφασιστεί η απεμπλοκή του Δήμου Πρέβεζας ή η  παραμονή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Είναι γεγονός κε Δήμαρχε και θέλω να σας προφυλάξω ειλικρινά και η τοποθέτηση που κάνω θα είναι σύντομη. Θέλω να σας προφυλάξω γιατί θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα.

Υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση με κουμπάρο-μεσάζοντα την περιφέρεια, η οποία σε επίπεδο δήμων είναι ετεροβαρής, είναι ασύμφορη, δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος κανένας δήμος, όχι της πόλης μας, αλλά και των όμορων δήμων οι οποίοι έντεχνα, ενώ είχαν ενταχθεί στο μηχανισμό του ELENA απεμπλάκηκαν, κρίνοντας ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι ετεροβαρής και στην ουσία μετακυλίει τα κόστη στους δημότες.

Επειδή τα χρήματα είναι πολλά, επειδή η σύμβαση είναι μακροχρόνια, επειδή η σύμβαση εξυπηρετεί εξόφθαλμα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε επίπεδο τραπεζικό και σε επίπεδο κατασκευαστικό, ζητώ σαν Λαϊκή Συσπέιρωση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω την δέσμευση των επικεφαλής των παρατάξεων, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ανοιχθεί ξανά ο φάκελος ELENA, να ξανατοποθετηθούν οι παρατάξεις,να δούμε τα νέα δεδομένα και να συναποφασίσουμε την απεμπλοκή μας ή την παραμονή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Δεν σπεκουλάρω, υπάρχει και το ζήτημα της απιστίας και των διοικητικών και των δικαστικών ευθυνών, όταν υπογράφονται συμβάσεις οι οποίες συνιστούν σκάνδαλο» είπε ο κ. Αμάραντος προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Δημάρχου όσο και του επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ανατροπή» κ. Ροπόκη με τους οποίους ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία:

Ν.Γεωργάκος: Αυτό το λέτε εσείς. Οι παρατάξεις που το ψηφίσαμε δεν αναφέρουμε ότι είναι σκάνδαλο. Σε τέτοια μελέτη και σε τέτοιο έργο, δεν υπάρχει σκάνδαλο. Αυτή η λέξη δεν αρμόζει σε εμάς. Ειδικά και εγώ που το ψήφισα ως αρχηγός της παράταξης και ο κ. Ροπόκης και ο κ. Νίτσας.
Β.Ροπόκης: Εγώ ζητάω να καταγραφεί αυτή η λέξη δεν εννοώ το σκάνδαλο, εννοώ την δωροδοκία. Η παράταξη μου καταθέτει μήνυση. Εγώ κ. συνάδελφε αν επιμείνετε ότι υπάρχει δωροδοκία, η παράταξη ζητά αυτή τη στιγμή από το προεδρείο  να καταγραφεί και θα καταθέσουμε μήνυση.
Δ.Καραμανίδης: Θα ήθελα κ. Αμάραντε να ανακαλέσετε την λέξη. Γενικά ο λόγος σας αφήνει πολλά υπονοούμενα τα οποία πραγματικά προσβάλουν άπαντες μέσα σε αυτή την αίθουσα.Δεν είναι πρέπον… Καλό θα είναι να είστε συγκεκριμένος σε αυτό που θέλετε να πείτε.
Σ.Αμάραντος: Λυπάμαι που ο κ. Ροπόκης, αλλά και εσείς ως πρόεδρος δεν γνωρίζεται στοιχειώδη ελληνικά και στοιχειώδη γραμματική ελληνική. Εγώ δεν κατηγόρησα και δεν ανέφερα την λέξη δωροδοκία. Την έβαλε στο στόμα μου ο κ. Ροπόκης.
Β.Ροπόκης: Ζητάω συγνώμη!
Σ.Αμάραντος: Εγώ μίλησα για σκάνδαλο. Το σκάνδαλο έχει πολλές πτυχές. Να καταλαβαίνουμε τι λέμε και να γνωρίζουμε απλά ελληνικά!
Δ.Καραμανίδης: Σας ευχαριστούμε και για την προηγούμενη προσβολή και για την επόμενη.
Σ.Αμάραντος: Είσαι αχαρακτήριστος! Να ξαναπας σχολείο να μάθεις ελληνικά!
Δ.Καραμανίδης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινά. Μακάρι να μου δίνονταν η ευκαιρία και πάλι.
Σ.Αμάραντος: Το έχεις ανάγκη πραγματικά!

Μετά από αυτή τη μικρή ένταση το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Στροφή στο μέλλον» κ. Ανωγιάτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι κακό να ξανασυζητηθεί το θέμα και πως δεν πρέπει να αφήνονται σκιές, όπως αυτές που υπονόησε ο κ. Αμάραντος.

«Είναι λίγο εύκολο όλες οι παρατάξεις να αισθάνονται  λίγο άβολα, γιατί βλέπουμε ότι είμαστε ο μοναδικός δήμος ο οποίος καλείται να υλοποιήσει ένα έργο το οποίο όπως ξέρουμε όλοι είναι αφενός μεν πρωτόγνωρο όσον αφορά τη διαδικασία και δεύτερον αισθάνεται ότι κάτι δεν έχει καταλάβει, ίσως δεν έχει συζητηθεί. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης, τα πράγματα έγιναν με σχετικά γρήγορο ρυθμό. 

Οι παρατάξεις που δεν το ψηφίσαμε σε μεγάλο βαθμό δεν είχαμε ιδεολογικές ακαμψίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ήταν ότι δεν πεισθήκαμε αναλογικά με την ωφέλεια που θα υπήρχε για τον δήμο μας σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

Δεδομένου ότι έχουνε προκύψει και άλλα ζητήματα και σαν μοναδικός δήμος ο οποίος υλοποιεί αυτό το έργο, νομίζω δεν είναι κακό να το ξανασυζητήσουμε, να αναδείξουμε κάποιες πτυχές του. 

Ίσως να γίνουμε και σοφότερο. Μπορεί τελικά να έχετε δίκιο. Σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω ότι ο διάλογος είναι κακός και ότι τα θέματα αυτά δεν πρέπει να συζητιούνται. Δεν πρέπει να αφήνονται σκιές, όπως αυτές που υπονόησε ο κ. Αμάραντος. Η διαφάνεια ποτέ δεν κάνει κακό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αμάραντος.

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο Δήμαρχος Πρέβεζας είπε:  «Είμαι σίγουρος 100% ότι έχουμε δίκιο και θα δείτε και τις επόμενες ημέρες και τα Γιάννενα δεν έχουν αποκλείσει την περίπτωση, ούτε στην Ηγουμενίτσα έχει τελειώσει το θέμα. Εμ πάση περιπτώσει εγώ έχω τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είμαι σίγουρος ότι το έργο αυτό θα είναι πρότυπο, όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη την Ελλάδα. 

Δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, από ότι πληρώνει ο Δημότης και θα έχουμε το επιθυμητό φως και την ασφάλεια για 12 χρόνια που ο ιδιώτης θα βάλει όλα αυτά τα φωτιστικά. Ως παράταξη έχουμε πεισθεί κ. Ανωγιάτη. Έχουμε πεισθεί ότι αυτό είναι ένα έργο που θα δώσει άλλη πνοή και δεν θα πληρώσει ο Δημότης ούτε ένα ευρώ παραπάνω».


Από την πλευρά του ο Γιώργος Νίτσας η παράταξη του οποίου είχε ψηφίσει υπέρ του προγράμματος ELENA τόνισε πως στήριξε αυτή την προσπάθεια για να έχει απο άκρη σε άκρη ο Δήμος άπλετο φως και να υπάρχει ισονομία απέναντι σε κάνε δημότη της Πρέβεζας, δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι η παράταξη του έχει  μια αμφιβολία για τα οικονομικά μεγέθη, γιατί δεν υπήρχαν τα δεδομένα  ούτε από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου , ούτε από το τμήμα ηλεκτροφωτισμού, αλλά παρόλα αυτά ψήφισε με δεδομένο τη δέσμευση του Δημάρχου απέναντι σε όλους τους δημότες, ότι δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Πηγή: mypreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Άναψε «φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα ELENA
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 890477193741612153
item