Γιάννενα: EΟΔΥ - «Όχι» σε νέο lockdown, προετοιμασία για δεύτερο κύμα πανδημίας Γιάννενα: EΟΔΥ - «Όχι» σε νέο lockdown, προετοιμασία για δεύτερο κύμα πανδημίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: EΟΔΥ - «Όχι» σε νέο lockdown, προετοιμασία για δεύτερο κύμα πανδημίας

Γιάννενα: EΟΔΥ - «Όχι» σε νέο lockdown, προετοιμασία για δεύτερο κύμα πανδημίας
Την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων στον χώρο της εστίασης, ζήτησε ο Δήμαρχος, Μ. Ελισάφ - Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να μην επιδεικνύουν χαλαρότητα ή αδιαφορία απέναντι στον ιό

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και συμπλήρωσε ότι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία, γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.

Ακόμη, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό, αλλά και από πτήσεις που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Τόνισε, όμως, πως υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς στα νησιά, αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ. Τα τεστ είναι σημαντικά, όπως είπε, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως, αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό, δεν θα δημιουργήσει θέμα, αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει κι αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού, είπε ο κ. Αρκουμανέας, «αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Την ίδια στιγμή, η χαλαρότητα με την οποία ένα τμήμα των πολιτών αντιμετωπίζει την εξέλιξη της πανδημίας, φανερώνοντας την άποψή τους, ότι η ιστορία αυτή έχει τελειώσει, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και στην κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να αναφέρει χθες, ότι εξετάζονται τοπικές και υπερτοπικές παρεμβάσεις εάν απαιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς στην κοινότητα.

Η Ήπειρος
Στην Ήπειρο, η κατάσταση παραμένει σε εξαιρετικά επίπεδα παρά το νέο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στην Κοζάνη για τον 53χρονο εργαζόμενο στην Πρέβεζα, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κοζάνης.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε ολοκληρώσει τη δειγματοληψία και την ανάλυση περισσότερων από 60 δειγμάτων από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου που αφορούσαν και επαφές του 53χρονου, που ιχνηλατήθηκαν, αλλά και τα δείγματα από τον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και ήταν όλα αρνητικά.

Χθες, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα σε δήλωσή της στο Ioannina TV το πρωί της Τρίτης επέστησε την προσοχή στους πολίτες ώστε να μην επιδεικνύουν χαλαρότητα ή αδιαφορία απέναντι στον ιό, που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή, να επανέλθει με δριμύτητα.

«Η αλήθεια είναι, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από την περασμένη Πέμπτη, δε μας εμπνέει τόσο μεγάλη ανησυχία, όσο οι εικόνες του συγχρωτισμού που είδαμε από διάφορες περιοχές της χώρας. Θα πρέπει να θυμίσουμε στους πολίτες, ότι ο ιός είναι εδώ, δεν έχει εξαφανιστεί και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση. 

Και τα περιστατικά θα υπάρξουν και νέες νοσηλείες θα έχουμε, και διασωληνώσεις και θανάτους, όμως οφείλουμε να αντιληφθούμε, ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός, να τηρεί τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συστάσεις από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων στον χώρο της εστίασης ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του Covid-19 υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων επισημαίνοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, Βασίλη Μουσελίμη, στον οποίο μετέφερε διαμαρτυρίες και παράπονα που δέχεται ο δήμος και αφορούν σε πλημμελή τήρηση των μέτρων αλλά και σε συνωστισμό, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες.

Ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων και των συστάσεων ενώ απευθύνει έκκληση και προς τους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ο κίνδυνος δεν πέρασε. Ο ιός είναι ακόμη εδώ και οφείλουμε όλοι να μην του δώσουμε χώρο επανεμφάνισης. Ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως των αποστάσεων. 

Η πιθανότητα εκδήλωσης κρούσματος την ώρα που προσπαθούμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες για όλους μας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι στο εξής θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η εστίαση
Με τη σειρά του χθες ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφε Μπαρ και Εστίασης, Χρήστος Τάτσης κάλεσε τους συναδέλφους του να τηρούν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας.

Ο κ Τάτσης υποστήριξε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα πλην ορισμένων τους οποίους και κάλεσε να συμμορφωθούν. «Οι περισσότεροι φορούν μάσκες και λαμβάνουν όλα τα μέτρα» είπε, τονίζοντας ότι διενεργούνται οι έλεγχοι από πλευράς της πολιτείας που αναμένεται μετά τις τελευταίες εικόνες να εντατικοποιηθούν.

Η κυβέρνηση εξετάζει πολλά διαφορετικά σενάρια εάν υπάρξουν κρούσματα. Μια από τις σκέψεις είναι να υπάρχουν τοπικά κλεισίματα.

Ο κ. Τάτσης κληθείς να σχολιάσει όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάλεσε τόσο τους ιδιοκτήτες εστίασης, όσο και τους πολίτες που και εκείνοι έχουν την ευθύνη τους, να δείξουν την δέουσα προσοχή για την αποφυγή νέου κλεισίματος αγοράς και εστίασης.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: EΟΔΥ - «Όχι» σε νέο lockdown, προετοιμασία για δεύτερο κύμα πανδημίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2463893158520692892
Σχόλια
item