Γιάννενα: ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ - Η ΠΝΠ τους δικαιώνει, ο δήμος λέει «όχι» Γιάννενα: ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ - Η ΠΝΠ τους δικαιώνει, ο δήμος λέει «όχι» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ - Η ΠΝΠ τους δικαιώνει, ο δήμος λέει «όχι»

Γιάννενα: ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ - Η ΠΝΠ τους δικαιώνει, ο δήμος λέει «όχι»
Διαμαρτυρία και ένταση στο Δημαρχείο λόγω της άρνησης του δήμου να πληρώσει τους σχολικούς τροχονόμους για το διάστημα που δε λειτουργούσαν τα σχολεία. 
Τα έξοδα κίνησης των 176 ευρώ το μήνα, διεκδικούν οι 52 σχολικοί τροχονόμοι στο δήμο  Ιωαννιτών, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, με τη δημοτική αρχή ωστόσο να επικαλείται αρνητική νομική γνωμοδότηση, με το σκεπτικό, ότι αφού οι σχολικές μονάδες ήταν κλειστές το διάστημα αυτό, δε δικαιολογείται η πληρωμή των εξόδων κίνησης.
Ωστόσο, ήδη από τα μέσα Απριλίου το υπ. Εσωτερικών μετά από παρέμβαση της ΚΕΔΕ και επιστολές δημάρχων ανά την Ελλάδα, έχει δώσει λύση, εγκρίνοντας την καταβολή της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων ανά την Ελλάδα, για το διάστημα που δε λειτουργούσαν τα σχολεία. 
Έτσι, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται σαφώς, ότι οι σχολικοί τροχονόμοι θα πληρωθούν κανονικά τα έξοδα κίνησης, όπως λέγεται το αντίτιμο των 176 ευρώ μηνιαίως, γιατί βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο εργασίας, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά με απόφαση του κράτους.
Έτσι, από τα μέσα Απριλίου αρκετοί δήμοι με όλη την Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει στην καταβολή των οφειλομένων χρημάτων (Πάτρα, Καλαμάτα, Ελασσόνα, Καματερό κ.α) στους σχολικούς τροχονόμους, όχι όμως και στο δήμο Ιωαννιτών.
Οι 52 σχολικοί τροχονόμοι, γυναίκες στο σύνολό τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχείο, και με τη συμπαράσταση του ΕΚΙ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή, να καταβάλλει τα χρήματα που τους οφείλει.
Επικαλούνται μάλιστα εκτός από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη δεύτερη κατανομή χρημάτων από το υπ. Εσωτερικών εν μέσω της πανδημίας στους δήμους, όπου αναφέρεται, όπως υποστηρίζουν, ότι τα χρήματα δίνονται μεταξύ άλλων και για την κάλυψη των εξόδων κίνησης των σχολικών τροχονόμων.
Η Δήμητρα Κατσούδα εκπρόσωπος των σχολικών τροχονόμων μετέφερε το αίτημα των συναδέλφων της για άμεση καταβολή των εξόδων κίνησης, ενώ σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή και προσωπικά στον δήμαρχο Μ. Ελισάφ για τη στάση του απέναντι στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, εξαπέλυσαν ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Έξαρχος και ο Αλέξανδρος Μπαλακέρας, μέλος του ΔΣ του ΕΚΙ.
Η δημοτική σύμβουλος Όλυ Τσουμάνη, ανέφερε από την πλευρά της, ότι το δημ. συμβούλιο είχε καταλήξει σε ομόφωνο ψήφισμα για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, ενώ πρόσθεσε, ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Λίγο πριν την αποχώρησή τους από το σημείο, επικράτησε ένταση ανάμεσα στις σχολικές τροχονόμους, τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΙ που ήταν παρόντα και στον Β. Τσαμπαλά, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Υπενθυμίζεται, ότι οι σχολικοί τροχονόμοι αποζημιώνονται με το ποσό των 176,00€ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου Μαΐου και με το ποσό των 120,00€ για το μήνα Σεπτέμβριο και των 88,80€ για το μήνα Ιούνιο.
Καταγγελία του ΕΚΙ
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο δήμαρχος επικαλέστηκε νομικά κωλύματα που εμποδίζουν την οικονομική επιτροπήνα αποφασίσει την εκταμίευση της αποζημίωσης προς τις εργαζόμενες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είχε εγκρίνει την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων.
Δυο μήνες μετά η Δημοτική Αρχή εμπαίζει τις εργαζόμενες αφήνοντάς τες απλήρωτεςόταν γι αυτές το πενιχρό ποσό των 176 ευρώ αποτελεί πολύτιμο εισόδημα για την επιβίωση τους.
Καταγγέλλουμε τον Τσαμπαλά Βασίλειο, Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών που με απύθμενο θράσος καταφέρθηκε εναντίων των Σχολικών Τροχονόμων για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, λέγοντας ότι τα ζητήματα
αυτά λύνονται με επιστολές και όχι με διαμαρτυρίες. Παράλληλα είχε το θράσος να τις νουθετήσει ότι δεν δικαιούνται να απαιτούν να πληρωθούν γιατί δεν αμείβονται, αλλά αποζημιώνονται για τα μεταφορικά έξοδα που δεν κατέβαλαν την περίοδο της καραντίνας.
Για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή η μη καταβολή της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων, γιατί ιεράρχησή της είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που τόσο πιστά υπηρετεί όλο αυτό το διάστημα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ - Η ΠΝΠ τους δικαιώνει, ο δήμος λέει «όχι»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1345130872591667614
Σχόλια
item