Δύο μύθοι των Ίνκα σχετικά με την δημιουργία του κόσμου!

Δύο μύθοι των Ίνκα σχετικά με την δημιουργία του κόσμου!
Ο Παχακαμάκ και η Παχαμάμα . Ο Θεος Ήλιος , ο Παχακαμάκ ανέτειλε στην αρχή του κόσμου από τη λίμνη Τιτικάκα. 
Ήταν τόσο λαμπερός , που τίποτα άλλο εκτός από αυτόν δε φαινόταν στον ουρανό… Αλλά ο νυχτερινός ουρανός ήταν άδειος , έτσι ο Παχακαμάκ έφτιαξε τα άστρα , τους πλανήτες και τη Σελήνη. 
Η όμορφη Σελήνη, η Παχαμάμα, έγινε γυναίκα του και μαζί έφτιαξαν τους ουρανούς και τη γη. Ο Παχακαμάκ έφτιαξε τους πρώτους ανθρώπους από μια πέτρα. 
Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν οικτρά πλάσματα.Δεν ήξεραν τίποτα για τον κόσμο και δεν ήξεραν πώς να επιβιώσουν. Ο Ήλιος και η Σελήνη γέννησαν ένα γιο και μια κόρη. Έστειλαν τα παιδιά τους στη γη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. 
Ο γιος δίδαξε στους άντρες πώς να οργώνουν και να σπέρνουν τα χωράφια και πώς να χτίζουν σπίτια. Η κόρη πλησίασε τις γυναίκες και τις δίδαξε την τέχνη της υφαντικής και της μαγειρικής.
«Διδάξτε στους ανθρώπους να είναι καλοί και δίκαιοι. Θα τους δίνω ζέστη και φως για πάντα. Αλλά να βεβαιωθείτε ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ τους δημιουργούς τους» ήταν η εντολή του Παχακαμάκ.
Ο γιος του ήταν ο πρώτος Ίνκα. Με την αδερφή και γυναίκα του γέννησαν τους πρώτους ανθρώπους.
Ο Ίντι και τα τρία μέρη του κόσμου
Όταν δεν υπήρχε ο κόσμος, ο Θεός χωρίς όνομα αντιλήφθηκε πως με τη γη, το νερό και τη φωτιά μπορούσε να δώσει ζωή σε αυτά που έβλεπε γύρω του και άρχισε να δουλεύει. 
Είχε σκεφθεί έναν κόσμο ενωμένο, μοναδικό, όπου τα υλικά και οι άνθρωποι θα ζούσαν αρμονικά. Για το λόγο αυτό έπρεπε κάθε πράγμα να πάει στη θέση του. Κανόνισε έτσι ώστε ο κόσμος να χωριστεί σε τρία μέρη.
Επάνω θα πήγαινε ό,τι λάμπει. Οι θεοί, ο Ήλιος και το Φεγγάρι. Τα αστέρια και οι κομήτες. Επίσης εκεί, αλλά πιο κοντά στη γη, θα ζούσαν ο θεός της ακτίνας, του ουράνιου τόξου και του ανέμου.
Στην Γη θα ήταν το δεύτερο μέρος. Εκεί θα κατοικούσαν όλα όσα έχουν ζωή. Ό,τι γεννιέται και μεγαλώνει. Οι καρποί, τα ζώα, οι άνθρωποι και τα πνεύματα. Όλα θα μοιράζονταν το ίδιο μέρος και θα συμπεριφέρονταν σαν αδέρφια κάτω από το φως του Ηλίου.
Ένα μέρος σκοτεινό και βαθύ στο εσωτερικό της Γης θα ήταν για εκείνους που έχουν πεθάνει.
Αυτά τα τρία μέρη θα ήταν χωρισμένα μεταξύ τους, αλλά θα υπήρχαν μυστικά μονοπάτια, ειδικές διαδρομές που μόνο πολύ λίγοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν για να ταξιδέψουν από το ένα μέρος στο άλλο.
Από την Γη μόνο ο Ίντι, ο γιος του Ηλίου θα μπορούσε να πάει επάνω, στο μέρος με τα αστέρια για να επικοινωνήσει με τους θεούς που φωτίζουν τον κόσμο με το φως τους. 
Από το σπίτι των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει στο μέρος όπου κατοικούν οι ζωντανοί μέσα από τις ρωγμές των βράχων που περνούν στο υπέδαφος, ή από τις πηγές των υδάτων, ή από τους κρατήρες των ηφαιστείων.
Έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος. Για αυτό στον ουρανό λάμπουν ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια.
Ο Ίντι που καταλαβαίνει την γλώσσα τους, τα κοιτάζει από τη Γη και μπορεί να εξηγήσει στους ανθρώπους ποιες είναι οι προθέσεις και τα σχέδια των θεών.
epirusblog.gr
5 of 5
Δύο μύθοι των Ίνκα σχετικά με την δημιουργία του κόσμου!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4895895506006207234
item