Γιάννενα: Αντιπαράθεση για τη στήριξη των καλλιτεχνών της πόλης

Γιάννενα: Αντιπαράθεση για τη στήριξη των καλλιτεχνών της πόλης
Θέμα στήριξης του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης από τον Δήμο θέτει πρωτοβουλία εργαζομένων στις τέχνες των Ιωαννίνων με τον Δήμο να απαντά οτι στηρίζει τους καλλιτέχνες.
Η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τον καλλιτεχνικό κλάδο και οδήγησε σε ανέχεια και διάσπαση τους επαγγελματίες του πολιτισμού, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων,  σήμερα, ενόψει μιας νέας επερχόμενης κρίσης, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται σε μια ουσιαστική συσπείρωση για να ανοίξει επιτέλους ένας κοινός δρόμος διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο Δήμο Ιωαννιτών, το καλλιτεχνικό δυναμικό που ζει και βιοποριζεται από την τέχνη του καταγγέλλει ότι οι τακτικές που ακολουθούνται στην πολιτική του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, παραγκωνίζουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης καθώς λειτουργούν με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και "κατ' επίφαση" οικονομική υποστήριξη των καλλιτεχνών. 
Οι  δύο πυλώνες του πολιτισμού, το Πνευματικο Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,  αποποιούνται το βασικό τους ρόλο, που είναι η στήριξη, η εξέλιξη  και η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της πόλης». Θέτει παράλληλα ζητήματα για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.
Σε απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρεται:
«Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος από το Πνευματικό Κέντρο και από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο ορισμένοι καλλιτέχνες εκφράζουν τις απόψεις τους και τις διαφωνίες τους. Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία τους για το μέλλον όμως δεν συμμερίζεται απόψεις περί αποκλεισμού του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.
Σέβεται τον κόσμο του πολιτισμού, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες. Και δίνει βήμα τόσο μέσα από το Πνευματικό Κέντρο όσο και από το ΔΗΠΕΘΙ το οποίο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. 
Η Συμφωνική Ορχήστρα, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, η Φιλαρμονική, η Λαϊκή Ορχήστρα, τα ροκ συγκροτήματα που θα πλαισιώσουν το Ioannina  Rock  City, θεατρικές ομάδες που θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, το κουκλοθέατρο, αποτελούνται από ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό».
Και προσθέτει: «Ο Δήμος δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Δεν χωρούν στον πολιτισμό διαχωριστικές γραμμές.
Το επιχειρούν όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεκάδες συμμετοχές στα πολιτιστικά δρώμενα αδιαφορώντας τότε για το υπόλοιπο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.
Ο Δήμος θα συνεχίσει να τιμά τους καλλιτέχνες που προσφέρουν στην περιοχή. Θα συνεχίσει όμως να παρουσιάζει δρώμενα και από άλλες περιοχές καθώς ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και δεν χωρά ‘ημέτερους’ και ‘υμέτερους’», καταλήγει.
Η πρωτοβουλία προαναγγέλλει πάντως δράσεις το επόμενο διάστημα «και αναμένουμε τους πολίτες της πόλης αρωγούς και συμμέτοχους στον δίκαιο αγώνα μας για αξιοπρεπή επιβίωση και αξιοκρατία», όπως σημειώνει.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αντιπαράθεση για τη στήριξη των καλλιτεχνών της πόλης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4573711618363979779
item