Σουηδία: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας -Επιμένει ότι η στρατηγική ήταν σωστή

Σουηδία: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας -Επιμένει ότι η στρατηγική ήταν σωστή

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό της Σουηδίας και την κυβέρνησή του εξαπέλυσε η αντιπολίτευση λόγω της αποτυχημένης στρατηγικής που επέλεξε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τη Σουηδία να θρηνεί πάνω από 4.500 νεκρούς από την Covid-19 χωρίς να έχει σωθεί η οικονομία της με το αμφιλεγόμενο πείραμα, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δέχθηκε καταιγισμό φραστικών πυρών στη διάρκεια συζήτησης των πολιτικών αρχηγών που μεταδόθηκε χθες από τηλεοράσεως. 

Ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος των «Μετριοπαθών» είπε ότι «υπήρξαν προφανή, θεμελιώδη λάθη» στην απάντηση της Σουηδίας στην πανδημία.

Μέχρι τώρα οι βουλευτές στη Σουηδία τηρούσαν μια σιωπηρή πολιτική ανακωχή αναφορικά με τη στρατηγική έναντι του κορωνοϊού, αλλά η κατάσταση άλλαξε την περασμένη εβδομάδα όταν ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ παραδέχθηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη. 

Ο Τέγκνελ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη χαλαρή στρατηγική υποθέτοντας ότι θα ήταν πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα. 

Αλλά ο δείκτης θνητότητας στη χώρα είναι πλέον από τους υψηλότερους στον κόσμο και κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, ενώ έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι πολίτες.

Εντείνεται η πίεση στον πρωθυπουργό της Σουηδίας

«Δεν πήραμε προστατευτικό εξοπλισμό για τους οίκους ευγηρίας εγκαίρως αν και όλοι γνώριζαν ότι οι τρόφιμοί τους ήταν οι πλέον ευάλωτοι», είπε ο Κρίστερσον. Αλλά ο Λέβεν επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί η στρατηγική που ακολούθησε μέχρι τώρα η Σουηδία. «Η στρατηγική είναι η σωστή», είπε στη διάρκεια της συζήτησης. 

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Έχουμε πάρα πολλά θύματα στους οίκους ευγηρίας», παραδέχθηκε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να είχε υποβάλει σε διαγνωστικά τεστ περισσότερα άτομα».

Η πίεση εντείνεται στον Λεβέν καθώς το πείραμα έφερε τη Σουηδία σε δραματικά διαφορετική κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες που υιοθέτησαν δραστικά περιοριστικά μέτρα. Ξαφνοί οι Σουηδοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην ΕΕ λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες μετακινούνται ελεύθερα αφού οι χώρες τους κατάφεραν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εμπιστοσύνη των Σουηδών στην κυβέρνησή τους για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έπεσε κατά σχεδόν 20% κάτω από το ήμισυ του πληθυσμού σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. 

Χθες ο ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος των «Σουηδών Δημοκρατών» απαίτησε την αποπομπή του επιδημιολόγου Τέγκνελ, ενώ η ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, Έμπα Μπους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειμμα ηγεσίας: «η σουηδική κυβέρνηση επέτρεψε εσκεμμένα μια ευρεία διασπορά της νόσου», υποστήριξε. «Και θα είμαστε πάντα ακέφαλοι σε δύσκολες κρίσεις όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία».

epirusblog.gr
5 of 5
Σουηδία: Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση της πανδημίας -Επιμένει ότι η στρατηγική ήταν σωστή
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2432425189788036075
item