Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα αιολικά πάρκα μεγάλης ισχύος

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα αιολικά πάρκα μεγάλης ισχύος
Αναμενόμενη η χθεσινή απόφαση του Σώματος που τάχθηκε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης αιολικών σταθμών μεγάλης ισχύος σε περιοχές φυσικού κάλλους χωρίς τη συγκατάθεση της Περιφέρειας και των Δήμων.
Μια αναμενόμενη απόφαση πήρε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το οποίο τάχθηκε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας μεγάλης ισχύος σε περιοχές φυσικού κάλλους, χωρίς τη συγκατάθεση της Περιφέρειας, των Δήμων, των Κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών. 
Είχε προηγηθεί η συζήτηση και η ανάλογη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου, μετά την έντονη συζήτηση που είχε γίνει στην περιοχή για την ανάπτυξη μεγάλου αιολικού πάρκου στο Περιστέρι.
Χθες, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο, πρότεινε η αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000, η αδειοδότηση των έργων αυτών να γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, ήτοι της Περιφέρειας, των Δήμων και των Κοινοτήτων και η διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων αιολικών σταθμών  να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των ΑΣΠΗΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής.
Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης πρότεινε να γίνουν αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία, όπως επίσης ζητά να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά  αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι αιολικοί σταθμοί.
Για το Αιολικό Πάρκο στο όρος Λάκμος
Ακόμη, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων».
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως για το θέμα αυτό δεν έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε πως πρόκειται για ένα «γιγαντιαίο πάρκο» για τη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο αλλοιώνει το τοπίο και δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η χωροθέτηση γίνεται σε περιοχές που προκαλούν αισθητικά ζητήματα και προβλήματα σε άλλες δραστηριότητες και απαιτούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις, ενώ υπενθύμισε πως το αιολικό πάρκο που ήδη λειτουργεί στα όρια του Δήμου Μετσόβου με τρεις ανεμογεννήτριες είναι μικρό έχοντας συνολική ισχύ 3 MW.
Σε ότι αφορά το αιολικό πάρκο Ασπροποτάμου – Ανηλίου - Τζουμέρκων, του οποίου η ΜΠΕ είχε υποβληθεί  το 2014, ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε πως είχε εκφράσει γραπτά τις αντιρρήσεις του, όπως το ίδιο είχε συμβεί και από πλευράς Θεσσαλίας, γιατί η κατασκευή του θα κατέστρεφε το μοναδικό αλπικό τοπίο, θα εμπόδιζε τις αθλητικές (χιονοδρομικό κέντρο) και τουριστικές δραστηριότητες, ως επίσης και τις κτηνοτροφικές μετακινούμενες εκμεταλλεύσεις.
«Το προτεινόμενο Αιολικό Πάρκο καταστρέφει στην πραγματικότητα την περιοχή του Περιστερίου. 
Δεν είναι μόνο η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε μήκος 7 χλμ, που αλλάζει τη φυσιογνωμία της, αλλά το αναγκαίο οδικό δίκτυο και οι πλατείες για τις ανεμογεννήτριες Σε 12 χλμ  ανέρχεται η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων και σε άλλα 16 χλμ  προβλέπεται  βελτίωση, ήτοι διάνοιξη ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου. 
Η αρχική άδεια ήταν για ένα πολύ μικρότερο αιολικό πάρκο επτά ανεμογεννητριών. Τώρα προβλέπονται 29 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 ΜW η κάθε μία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.
Ακόμη, ο Περιφερειάρχης, σημείωσε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη μελέτη, που δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς, και συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το αιολικό δυναμικό, όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, προέρχονται από τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ για τα κλιματολογικά στοιχεία αναφέρεται στην Εύβοια και για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων επικαλείται τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης σημείωσε και τα εξής στην εισήγησή του: «Το πρόβλημα θα είναι τεράστιο στην Ήπειρο, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για έκδοση νέων αδειών. 
Η αιφνιδιαστική για μας υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι, ήταν η αφορμή να ερευνήσουμε το ζήτημα, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η εγκατάσταση  αιολικών πάρκων σε όλη την Ήπειρο, εν αγνοία και άνευ συναίνεσης- στις περισσότερες περιπτώσεις- των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. 
Είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόνοιες ώστε να σταματήσει η έκδοση αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη,  για τις οποίες κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζεται και κατά δεύτερο λόγο  ποιοι είναι οι επενδυτές. 
Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν  στην προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους αλλά και στη σωστή κατανομή τους.  
Εν ολίγοις δεν μπορούμε να καταστρέφουμε και να επιφέρουμε ριζικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, να καταστρέψουμε παραγωγικές, τουριστικές, φυσιολατρικές δραστηριότητες για να κατασκευάσουμε κάτι άλλο που είναι αμφίβολο αν θα έχει και ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για τις ίδιες περιοχές. 
Η καταστροφή δε θα είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει υψηλή βλάστηση, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να καλύψει την αλλοίωση που θα προκληθεί με την κατασκευή νέων δρόμων, πλατειών κλπ».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - «Όχι» στα αιολικά πάρκα μεγάλης ισχύος
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4871300969914097623
item