Γιάννενα: «Γιάννενα Τώρα»- Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες Γιάννενα: «Γιάννενα Τώρα»- Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Γιάννενα Τώρα»- Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες

Γιάννενα: «Γιάννενα Τώρα»- Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες

Να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χώρος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ζήτησε η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Το αίτημα εκφράστηκε διά στόματος του επικεφαλής της παράταξης Άρη Μπαρτζώκα, με αφορμή την απόφαση λήξης της δοκιμαστικής «πεζοδρόμησης» στην παραλίμνια περιοχή, η οποία, όπως τονίστηκε, ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές για να πραγματοποιήσουν σημαντικές αλλαγές, με μια σειρά από εύκολες, χωρίς κόστος και ευέλικτες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο τους, με στόχο να αποδώσουν περισσότερο χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στο πράσινο και στην αναψυχή.

Με την απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β’ 2448/19.6.2020), λοιπόν, καθορίστηκαν οι «Τεχνικές Οδηγίες» για τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.


Τα «Γιάννενα Τώρα» πρεσβεύουν ότι η πεζοδρόμηση της παραλίμνιας περιοχής, η επέκταση του ποδηλατοδρόμου και η προώθηση της διάδοσης του ποδηλάτου και της πεζοπορίας ως τρόπος ζωής, συνδέονται με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 


«Κι αν ακόμη έληξε η προσωρινή πεζοδρόμηση στην παραλίμνια περιοχή, ωστόσο, με την απόφαση του υπουργείου, προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις που θα ικανοποιούν το σύνολο των πολιτών, ώστε να συνυπάρχουν τα ποδήλατα και οι πεζοί με τα αυτοκίνητα. 

Με την απόσπαση πλήρους λωρίδας κυκλοφορίας μπορεί να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες, όπως επίσης με την επιλογή οδών που θα οριστεί μικρότερο όριο ταχύτητας μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στα ποδήλατα και στους πεζούς. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί βέβαια να υπάρχει καλή θέληση και να αντιλαμβάνονται όλοι και τις ανάγκες των άλλων», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Αναφερόμενος στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων είπε ότι κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα, ειδικά μετά την καραντίνα που η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη. «Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δε βοήθησε. 


Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα, όμως το παραλίμνιο θεωρώ ότι δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», τόνισε ο δήμαρχος.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Γιάννενα Τώρα»- Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1154799082092412011
Σχόλια
item