Γιάννενα: Προχωρά η διαδικασία για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Γιάννενα: Προχωρά η διαδικασία για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας
Η διαδικασία για την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία του «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας», εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, «ενεπλάκη» στην υπόθεση εγκατάστασης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από το 2011, όταν και ανέλαβε να προχωρήσει σε αναγκαίες εργασίες στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, ώστε να εγκατασταθεί η εταιρία του συμπατριώτη μας Βασίλη Τριάδη P&I.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδοχικές επαφές και συναντήσεις που είχε με κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, τις δύο που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα την P&I και την TEAMVIEWER, τις δύο τοπικές TERRACOM, “ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ», καθώς και με την PRODYNA, η οποία παρέδωσε και προδιαγραφές.

Αν ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, τότε θα δημιουργηθούν 600 με 700 θέσεις εργασίας για απόφοιτους Πληροφορικής των πανεπιστημιακών σχολών Ιωαννίνων, Άρτας και Κοζάνης.

Στο εγχείρημα, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε και τα εξής: «Μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, που είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε και να δημιουργήσουμε μια μικρή SILIKON VALLEY” στην Ήπειρο. 

Έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε, καθώς προάγεται η τοπική κοινωνία, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλές επιστημονικές γνώσεις». Σημειώνεται ότι ήδη η Περιφέρεια έχει διαθέσει πίστωση για την ωρίμανση της μελέτης για την κατασκευή – κατά στάδιο- εγκαταστάσεων, στο οικόπεδο έκτασης 25.000 m2, που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την παραχώρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου κτιρίων και εκτάσεων του Αγροκτήματος Κατσικά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία για την παραχώρηση στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτάσεων και κτιριακών εγκαταστάσεων στον Κατσικά Ιωαννίνων για την δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας».

Στο «Πάρκο» προγραμματίζεται να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών (με παράρτημα στην Κόνιτσα), να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η προσπάθεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου από την Περιφέρεια ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε μέχρι τις ημέρες μας.

Η δημιουργία του «Πάρκου» ουσιαστικά δρομολογήθηκε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, του οποίου προεδρεύει ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης και βάσει μελέτης που χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ένα τμήμα της έκτασης θα δοθεί στο ΚΕΘΕΑ για τις δράσεις του, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει γίνει συζήτηση με τις Πρυτανικές Αρχές, τόσο για το Πάρκο Καινοτομίας, όσο και για το Αγροτοδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης, διευκρίνισε ότι «η δημιουργία και το αντικείμενο του Πάρκου Καινοτομίας, δεν έχει καμία σχέση και δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο στη δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας» προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι θετική για τη δημιουργία του. Ωστόσο όπως αναλύθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο- η λειτουργία του εξαρτάται από αποφάσεις της Πρυτανείας και της Συγκλήτου.

Στο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Κατσικά, όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης θα γίνονται συγκεκριμένα πράγματα, σε μικρό επίπεδο και αφορούν κυρίως τα αρωματικά φυτά, όπως ζητήθηκε από αγρότες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα οποία δεν θα «κοντράρουν» αυτά τα οποία (και εάν) ετοιμάζουν τα υπουργεία για την Άρτα.

Στην Άρτα, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος, ενώ υπάρχουν και γεωργικά θέματα που πρέπει να εξετάζονται στη Γεωπονική Σχολή της». «Είναι λαμπρό το μέλλον και για τη Γεωπονική Σχολή, αρκεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρά η διαδικασία για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 416480305725140542
item