Ενθαρρυντικά σημάδια από τις ηλεκτρονικές πληρωμές -Ελεγχόμενη πτώση στα φορολογικά έσοδα Μάιου

Ενθαρρυντικά σημάδια από τις ηλεκτρονικές πληρωμές -Ελεγχόμενη πτώση στα φορολογικά έσοδα Μάιου

«Είμαστε σε καλή κατάσταση, σε σχέση με αυτά που θα περίμενε κανείς στην αρχή της κρίσης» τόνισε πριν από λίγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πτώση, αλλά όχι κατάρρευση, των φορολογικών εσόδων του Μαίου.α

Οι εισπράξεις φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,068 δισ. παρουσιάζοντας έτσι υστέρηση 1,143 δισ ευρώ ή 33,5% σε σχέση με τον αρχικό στόχο κι όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία, το κίνητρο της έκπτωσης 25% για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ τον Απρίλιο, επιβάρυνε το Μάιο.

Υπό κανονικές συνθήκες ο ΦΠΑ θα πληρωνόταν σε δύο δόσεις, μια τον Απρίλιο και μια το Μάιο, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αξιοποίησαν την έκπτωση του 25% και κατέβαλαν όλο το ποσό τον Απρίλιο. 

Υπολογίζεται ότι αυτή η έκπτωση ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που επηρεάστηκε είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Συμπέρασμα; Ωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις, περιορίστηκαν δραστικά οι απώλειες εσόδων τον Απρίλιο (γύρω στο 17%), αλλά ο Μάιος έπεσε.

Ήταν ο χειρότερος μήνας ο Μάιος; Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά στο οικονομικό επιτελείο, καθώς μόλις άρχισαν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από την απουσία τουριστών τον Ιούνιο, ενώ συν τοις άλλοις οι χαμηλές τιμές και κατανάλωση ρίχνουν τα έσοδα από τα καύσιμα. 

Επιπλέον, η καραντίνα και οι αναστολές συμβάσεων άρχισαν να «χτυπάνε» για τα καλά τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. 

«Θα μου φανεί απρόσμενο να δούμε κάτι χειρότερο τους επόμενους μήνες», εκτίμησε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας, όμως, ότι οι απώλειες από τον Τουρισμό στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, το οποίο συμβάλλει περίπου στο 6% του ΑΕΠ, θα είναι σημαντικές.

Ενθαρρυντικά σημάδια των ηλεκτρονικών πληρωμών

Συγκρατημένη αισιοδοξία επιτρέπουν τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη διάρκεια των δέκα ημερών του Ιουνίου. Αν και η γενική κατανάλωση είναι μικρότερη από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι συναλλαγές με κάρτες, άρα και ο αντίστοιχος τζίρος, εμφανίζουν αύξηση ως και 160% σε σχέση με πέρσι. 

Λογιστές, πρωτογενής τομέας, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, συνεργεία αυτοκινήτων, υλικά οικοδομής, γιατροί και οδοντίατροι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ αντιθέτως η ένδυση- υπόδηση εξακολουθεί να περνάει δύσκολες ημέρες.

Αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον ως την ταμειακή διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης, επιτρέπουν οι αναμενόμενες ροές εσόδων από το ΠΔΕ, ενώ η άντληση των 3 δισ ευρώ από το 10ετές και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων επιτρέπουν τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι δανειακές υποχρεώσεις (χρεολύσια) και οι πάγιες ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις) και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών.

Με βάση τους νέους υπολογισμούς, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα ξεπεράσει το 3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2%, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν θα επηρεάσουν το 2021, πλην του 60% περίπου των 400 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων κορωνοϊόπληκτων νοικοκυριών.

Οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης

Όσον αφορά στις προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, στο ΓΛΚ επιμένουν στο εύρος 4,7- 7,9%, με βάση το καλό σενάριο, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα η αβεβαιότητα για το κόστος του lockdown, για τις απώλειες από τον Τουρισμό, για τον όγκο της ρευστότητας που θα πέσει από τις τράπεζες.

epirusblog.gr
5 of 5
Ενθαρρυντικά σημάδια από τις ηλεκτρονικές πληρωμές -Ελεγχόμενη πτώση στα φορολογικά έσοδα Μάιου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1566891885546195936
item