Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βρήκε σε… τοίχο η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βρήκε σε… τοίχο η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βρήκε σε… τοίχο η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βρήκε σε… τοίχο η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου
Αβέβαιο το μέλλον της υλοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, με προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ και της εγκατάστασης δεξαμενών υγραερίου, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ

Αβέβαιο είναι το μέλλον δυο εξαιρετικά σημαντικών έργων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα οποία αποτέλεσαν προτεραιότητες για τη Διοίκησή του, ωστόσο κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν.
Ο λόγος για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκοεμίου, με προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ και για το έργο εγκατάστασης δεξαμενών υγραερίου προϋπολογισμού 430.000 ευρώ.
Σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, σημειώθηκε χθες πως το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας δεξαμενών υγραερίου έχει φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του συνόλου των διαδικασιών, όμως έχει μπλοκαριστεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δε δίνουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης είναι, ότι οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων δεξαμενών προβλέπουν μόνο οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Όμως, το ΠΓΝΙ, όπως και τα ξενοδοχεία, δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο μονάδες, ενώ και η τρίτη λύση, που εξετάστηκε, δε μπορεί να εφαρμοστεί λόγω όγκου των κυβικών μέτρων κάθε δεξαμενής. 
Η μελέτη του έργου προβλέπει την εγκατάσταση δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 κ.μ, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 100 κ.μ.
Έτσι, ο κ. Τσίκαρης σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, πιθανότατα μέσω μίας υπουργικής απόφασης ή μέσω εγκυκλίου, ώστε να δοθεί η αδειοδότηση εγκατάστασης και χρήσης αυτής από την Πολεοδομία, αλλά και η άδεια πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
«Υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν στους χρήστες ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το ΠΓΝΙ όμως δε μπορεί να ενταχθεί ούτε στην κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, ούτε σε αυτήν των βιομηχανικών. 
Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια προς όλους και έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια της περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να τελειώσουμε το συντομότερο από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 700.000 ευρώ στο νοσοκομείο, δηλαδή σε έξι μήνες από την εγκατάσταση θα έχει γίνει η απόσβεση και θα εξοικονομούνται χρήματα από τον πρώτο χρόνο.
Για την ενεργειακή αναβάθμιση
Εξίσου σημαντικός είναι ο κίνδυνος της μη υλοποίησης και για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, με προϋπολογισμό 4,4 εκ ευρώ.
Σε αυτό το έργο, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, οι ανάδοχοι για την πλειονότητα των υποέργων έχουν αναδειχθεί, όμως εκκρεμεί η ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, των συμβάσεων, αφού γίνει πρώτα ο έλεγχος από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, η οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για τεχνικό καθαρά ζήτημα.
Όμως ο κ. Τσίκαρης άφησε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα ζητήματα, με το σκεπτικό, ότι πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη πρόταση νοσοκομείου της χώρας, που εγκρίθηκε και βαίνει προς υλοποίηση, και στην περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τον «πιλότο» αντίστοιχων έργων και για άλλα νοσοκομεία.
«Ό,τι θα γίνει με το έργο στο ΠΓΝΙ, θα ανοίξει το δρόμο και στα άλλα νοσοκομεία. Ευελπιστούμε να μην μπλοκαριστεί το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς, όπως όμως και για το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΠΓΝΙ θα βελτιώσει, όχι μόνο την ενεργειακή απόδοση του νοσοκομείου κατά δύο επίπεδα, αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα νοσηλείας των νοσηλευόμενων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Η εγκατάσταση κλιματισμού στους δύο (2) πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας Κλινικών θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο κατά τους θερινούς μήνες.
Ταυτόχρονα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του έργου θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. 
Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου με την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, θα επιτρέψει την κάλυψη αναγκών και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες της περιοχής.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Βρήκε σε… τοίχο η εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 331353123823830114
Σχόλια
item