Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν μέσω τηλεδιάσκεψης τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Politico», οι ηγέτες της Ευρώπης εξέφρασαν ενστάσεις και διαφωνίες για το μέγεθος και τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σαρλ Μισέλ: Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το τέλος των συζητήσεων, δήλωσε ότι μια νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κανένα κράτος μέλος δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του Ταμείο Ανάκαμψης.

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι θα προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη εάν αυτό είναι απαραίτητο. 

Κάποια ζητήματα παραμένουν δύσκολα, όπως το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης, τα δάνεια και επιχορηγήσεις και οι προϋποθέσεις. Βασικά δεν υπάρχει συμφωνία για όλο το πακέτο. Θα είναι δύσκολο».

Τζουζέπε Κόντε: Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται

Την ανάγκη για συμφωνία υπογράμμισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Η ΕΕ έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Ολοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο», τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter.

Σύνοδος κορυφής: Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζητά να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην χάσουν χρόνο για μια μακρά διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, λέγοντας ότι χρειάζεται μια γρήγορη αντίδραση.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία θα λάβει περίπου 160 δισεκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι παραμένουν οι διαφορές για το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές στις προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σήμερα, ούτε σχεδιάζαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λέβεν σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά από τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Συνολικά, χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις πριν να είναι αρκετά καλά (τα σχέδια για) τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης».

Καμπανάκι από την Λαγκάρντ: Σε δραματική πτώση η οικονομία της ΕΕ

Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες της ΕΕ ότι η οικονομία βρίσκεται σε δραματική πτώση. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τα κράτη-μέλη να ενεργήσουν με στόχο την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται δύο αξιωματούχους, η Λαγκάρντ τόνισε: «Οι χειρότερες συνέπειες στην αγορά εργασίας δεν έχουν έρθει». 

Η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 10 τοις εκατό, χτυπώντας τους νέους ιδιαίτερα σκληρά, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε ότι το επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν υπάρξει αποτυχία στην υλοποίηση των σχεδίων.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8748922073668170830
Σχόλια
item