Τραμπ: Χάνει ακόμα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, δείχνει δημοσκόπηση

Τραμπ: Χάνει ακόμα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, δείχνει δημοσκόπηση

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και μια των Reuters/Ipsos που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι ο Τραμπ ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις 3 Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν πρόεδρο όλο και περισσότερο αποκομμένο από το αμερικανικό εκλογικό σώμα, οι απόψεις του οποίου έχουν αλλάξει ριζικά μετά τον θάνατο, στις 25 Μαΐου, του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού άοπλου άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό.

Σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων της δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε μετά τον Μάρτιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να είναι λιγότερο δημοφιλής στα ζητήματα που αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί θεωρούν σημαντικότερα --την πανδημία του κορωνοϊού και την μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Η δημοσκόπηση εξάλλου τον εμφανίζει να χάνει υποστηρικτές από μια ευρεία κατηγορία ψηφοφόρων, ακόμη και από εκείνους που υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, όπως οι Αμερικανοί της υπαίθρου και οι λευκοί Ευαγγελιστές.

Ο Μπάιντεν έχει αυτή τη στιγμή προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων επί του Τραμπ έχοντας την στήριξη κατοίκων των προαστείων, των ανεξάρτητων και των υψηλά αμειβόμενων.

Ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών --άνδρες, λευκές γυναίκες από τα προάστεια και ψηφοφόροι άνω των 55 ετών-- πρόσφατα άλλαξαν στρατόπεδο υπέρ του Μπάιντεν, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης. Μέχρι τον Μάιο ο Τραμπ προηγείτο στις προτιμήσεις των ηλικιωμένων ψηφοφόρων.

Πολλοί πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να δείξει περισσότερο ότι αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαύροι που ζουν στις ΗΠΑ.

"Πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτός στις νόμιμες ανησυχίες που αντιμετωπίζουν πολλές μειονότητες Αφροαμερικανών", είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ επιμένουν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση και ότι μια πιθανή οικονομική ανάκαμψη θα ενίσχυε τις πιθανότητες επανεκλογής του εγκαίρως μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το 43% των ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos απάντησε ότι ο Τραμπ θα είναι καλύτερος στην διαχείριση της οικονομίας σε σχέση με τον Μπάιντεν, έναντι του 38% που απάντησε το αντίθετο.

Παράλληλα, το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μεταξύ των λευκών Ευαγγελιστών, κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων από αγροτικές περιοχές έπεσε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες κατά τον τελευταίο μήνα με περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες να απαντούν ότι διάκεινται θετικά προς τους διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε).

Ο Άλεξ Κόναντ, ένας υπεύθυνος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών, ισχυρίζεται ότι το κόμμα προετοιμάζεται για μια "πολύ κακή" χρονιά το 2020 με το ποσοστό της δημοτικότητας του προέδρου να επηρεάζει και άλλες σημαντικές ψηφοφορίες στη Γερουσία μέχρι την ώρα της κάλπης. Ωστόσο, επιμένει ότι η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

"Πέντε μήνες είναι ένα μεγάλο διάστημα στην πολιτική", εξηγεί.
epirusblog.gr
5 of 5
Τραμπ: Χάνει ακόμα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, δείχνει δημοσκόπηση
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4217024099874755897
item