Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα

Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα

Θετική έκπληξη στο οικονομικό πεδίο, σε αναλογία με την επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αποτελεί το «μηδέν» που ακολουθεί το αρνητικό πρόσημο, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. 

Ότι η ύφεση στο α΄τρίμηνο του 2020 ήταν μικρότερη του 1% (-0,9%) και υποπολλαπλάσια των χωρών της Ευρωζώνης (-3,2% συνολικά έναντι -2,4% στη Γερμανία, -4,1% στην Ισπανία, -4,8% στην Ιταλία ή -5,4% στη Γαλλία σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις) διαψεύδει επί του παρόντος τις Κασσάνδρες και δικαιολογεί αισιοδοξία για μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2020, κάτω και από 8% ενδεχομένως που επισήμως προβλέπει ως τώρα η κυβέρνηση.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό ίσως, αλλά το μόνο πραγματικό οικονομικό δεδομένο πλέον, αντί των προβλέψεων κλπ, είναι πως η επέλαση του κορωνοϊού ανέκοψε, αλλά δεν κατέστρεψε τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας. 


Καθώς στο α΄τρίμηνο δεν υπήρξε γενική καταστροφή όπως αλλού, ενώ το ακόμα χειρότερο β΄τρίμηνο βρίσκεται πια στο τέλος του, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο εστιάζεται πλέον στο γ΄τρίμηνο της χρονιάς: τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και έναν πολύ κρίσιμο Σεπτέμβριο θα αποδειχθεί αν μπορεί να μετατεθεί ή να ανακτηθεί ένα μέρος τουλάχιστον από όσα χάθηκαν στις πρώτες 180 μέρες του χρόνου.

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄τρίμηνο είναι προσωρινά πάντως αφού, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. 

Τότε όμως θα έχει αποκαλυφθεί και τι αφήνει τελικά πίσω του το καθολικό lockdown -σε Ελλάδα και παγκοσμίως όμως- στο δίμηνο Απριλίου και Μαΐου

Και τότε επίσης θα έχει φανεί αν υπάρχει φόβος για ένα νέο γενικό lockdown στην οικονομία -ή και αν θα έχει ήδη προκύψει- στην χώρα ή και στην Ευρώπη όλη.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 476160100310482650
Σχόλια
item