ΣΥΡΙΖΑ: Αδειασμα για τα... μάτια στον Παππά -Τσίπρας: «Οφείλουμε να προσέχουμε» -Παππάς: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

ΣΥΡΙΖΑ: Αδειασμα για τα... μάτια στον Παππά -Τσίπρας: «Οφείλουμε να προσέχουμε» -Παππάς: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Άδειασμα για τα... μάτια, στον Νίκο Παππά μετά τις αποκαλύψεις με το ηχητικό ντοκουμέντο του Σάμπι Μιωνή, επεφύλαξε η εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια στάση που αποτυπώθηκε στην προσεκτική αλλά αυστηρή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά. 

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». 

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους».

Ο ίδιος ο Ν. Παππάς έσπευσε να δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας» όπως είπε. Είπε μάλιστα ότι κάνει την αυτοκριτική του «για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το επίμονο αίτημα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε εξάλλου εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας πως «η αδυναμία της να διαχειριστεί τη κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε την προσθήκη του «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα, κάτι που θα επικυρωθεί στο επικείμενο Συνέδριο. 

Εν τω μεταξύ, αν στη συνεδρίαση της ΚΕΑ το Σάββατο δεν υπάρξει συγκεκριμένη αντίρρηση, το όνομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τώρα στις επίσημες ανακοινώσεις και λογότυπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Έναν μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύναμη να διαχειριστεί τη κρίση αλλά και τις συνέπειες των επιλογών της.

Οδήγησε την οικονομία σε ύφεση τον Οκτώβρη του 19, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή της. Και με την αδράνεια και ατολμία της να πάρει μέτρα στήριξης μετά τον κορονοιό, έχει ήδη επιφέρει ένα εφιαλτικό υφεσιακό τέλμα.

Η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ και σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία. 

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας.

Και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλλά το βασικότερο: να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά.

Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας. 

Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να να εδραιωθεί. Και διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. 

Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους. Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. 

Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε.

Από εκεί και πέρα όμως δε πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.

Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους.

Σας καλώ λοιπόν στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης. Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Προτείνω να εισηγηθούμε ομόφωνα στη ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και να σχεδιάσουμε το συνέδριό μας για το φθινόπωρο.

Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού. Επίσης η ΚΕΑ να πρέπει να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού.

Και να αξιοποιήσουμε το χρόνο του καλοκαιριού για να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κρίσης.

Νίκος Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη – Λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Παππάς ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τον Πρόεδρο και μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη», είπε ο Νίκος Παππάς.

Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέματα:

Την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσει το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Στάδιο Ξιφασκίας

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, το ΠΣ αποφάσισε να εισηγηθεί στην ΚΕΑ την συμπλήρωση του ονόματος του Κόμματος με την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία». 

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ στα τέλη Αυγούστου θα οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και θα εκλεγεί Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. 

Το ΠΣ αναλαμβάνει την προετοιμασία για την ολική επανεκκίνηση της συνεδριακής διαδικασίας, την εγγραφή νέων μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδειών σε όλη τη χώρα.

Για τις πολιτικές εξελίξεις, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι ήδη αποτυπώνεται στην οικονομία η αδράνεια της κυβέρνησης να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης.

Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε υφεσιακή πορεία ήδη από το φθινόπωρο του 2019, πολύ πριν την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, και η πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει την κατάσταση και διαμορφώνει συνθήκες υφεσιακού τέλματος. 

Αυτό είναι ήδη εμφανές σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο πρωτογενής τομέας.

Μπροστά στην οικονομική κρίση που είναι ήδη παρούσα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αποπροσανατολίσει δια του αντιπερισπασμού και της σκανδαλολογίας.

Το κόμμα της χρεοκοπίας, της αδιαφάνειας, των αιμομικτικών σχέσεων με επιχειρηματίες και παρακράτος, προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο, ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της, αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει με το φιάσκο της προανακριτικής επιτροπής.

Σε αυτή της την προσπάθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μεθόδους παρακράτους, όπως έκανε πρόσφατα με την δημοσιοποίηση και χρήση υλικού από παράνομες υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση. 

Κατά την διακυβέρνησή του προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που συμπεριέλαβε στο Κείμενο Απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής, σε πλήρη αντίθεση με την αλαζονεία του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά ουδέποτε ανέλαβε την παραμικρή πολιτική ευθύνη. 

Η εμπειρία από τα επιτεύγματα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη.

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Αδειασμα για τα... μάτια στον Παππά -Τσίπρας: «Οφείλουμε να προσέχουμε» -Παππάς: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1954571343473219203
item