Γιάννενα: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο

Γιάννενα: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο
Την ένταξη του έργου διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Ιωανντών, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών από την Διαχειριστική Αρχή.

Πρόκειται για ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη παρέμβαση για την μετατροπή του Κάστρου των Ιωαννίνων σε Πάρκο Πολιτισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει την διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδρούρη που βρίσκονται δυτικά της Βορειανατολικής Ακρόπολης του τζαμιού Ασλάν.

Οι επεμβάσεις υλοποιούνται με δύο υποέργα. 

Το πρώτο περιλαμβάνει αναλυτικά:
α) Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκήδων με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου στον χώρο του Κάστρου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράϊ. 

β) Η συνέχεια της οδού Γλυκήδων και η οδός Ιστορικού Προκοπίου αναμορφώνονται στα πρότυπα των ήδη διαμορφωμένων στο Κάστρο οδών με κατάλληλες λιθοστρώσεις με φυσικά υλικά. 

γ) Η οδός Σουγδούρη μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απ ευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου. 

δ) Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκήδων με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑΜΕΑ που οδηγούν στα δύο Οθωμανικά μνημεία της Βιβλιοθήκης και του Λουτρού. 

ε) Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των δικτύων και του υποσταθμού της ΔΕΗ.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς με την ένταξη του έργου ολοκληρώνεται μία μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που κάναμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. 

Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού που θα επιλύσει προβλήματα στο Κάστρο και θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. 

Δεσμευόμαστε ότι με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσουμε ώστε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε κι άλλα έργα στο Δήμο μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

«Από την πρώτη μέρα καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο στα έργα που μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και μάλιστα με μία εμβληματική παρέμβαση καθώς ανοίγει τον δρόμο ώστε να Κάστρο να αποτελέσει ένα μεγάλο Πάρκο Πολιτισμού. 

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και για τα υπόλοιπα έργα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου έχει υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και θα εκτελεστεί μέσω του ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατομμύρια και περιλαμβάνεται επίσης στις δράσεις του Πάρκου Πολιτισμού. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την υποδειγματική της συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2219013023094170884
item