Γιάννενα: Πρότυπο Σχολείο και με τη… βούλα η Ζωσιμαία!

Γιάννενα: Πρότυπο Σχολείο και με τη… βούλα η Ζωσιμαία!
Ημέρα – σταθμός μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή για την εκπαιδευτική διαδρομή των Ιωαννίνων, καθώς «η πόλη των γραμμάτων» όπως την χαρακτήριζαν κάποτε, αποκτά ξανά ένα ολοκληρωμένο Πρότυπο Σχολείο έπειτα από… διάλειμμα που διήρκησε 35 ολόκληρα χρόνια!
Στο νυν Πρότυπο Γυμνάσιο έρχεται να προστεθεί και το Λύκειο Ζωσιμαίας, καθώς ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας μέσω του οποίου επανέρχονται στη χώρα μας τα Πρότυπα Σχολεία. 
Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν 14 Πρότυπα σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία και η λεγόμενη Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή, το αρχαιότερο του είδους του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων καταργήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση το 1985, με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Έτσι, η Ζωσιμαία Σχολή, το σχολείο που ίδρυσαν και χρηματοδότησαν οι αδελφοί Ζωσιμάδες, το οποίο αποτέλεσε σύμβολο της εκπαιδευτικής παράδοσης των Ιωαννίνων έπαψε, μετά από 150 χρόνια αδιάλειπτης πορείας, να λειτουργεί ως Πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων
Την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το κοινοβούλιο της ρύθμισης για τα Πρότυπα Σχολεία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, ο οποίος έδωσε μακροχρόνιους αγώνες για το συγκεκριμένο θέμα. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρός του Αθανάσιος Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Παντούλας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μετά την κατάργηση του θεσμού, «από την ένοχη σιωπή των τοπικών παραγόντων και από την απαράδεκτη αδράνεια των διαχειριστών του κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι στην τοπική κοινωνία είχαν εξουδετερωθεί πλήρως όλες οι πνευματικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και να τιμήσουν έμπρακτα την μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών. 
Για να καλυφθεί αυτό το κενό αποφασίσαμε, το 1993, την ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και την ανάληψη δράσεως υπέρ της επαναφοράς του θεσμού των Προτύπων Σχολείων στη δημόσια εκπαίδευση, υπέρ της επαναλειτουργίας της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής και υπέρ της επανασύνδεσης της με το κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά».
Η πορεία του Συλλόγου ήταν δύσκολη, επίπονη και μοναχική, όπως επισημαίνει με έμφαση και προσθέτει: «Χωρίς συμμάχους και κάτω από ένα βαρύ και οξυμένο πολιτικό κλίμα επιχειρούσαμε να ανατρέψουμε τις ιδεολογικές εμμονές της μίας πλευράς και να υπερνικήσουμε την αδράνεια και την μοιρολατρία της άλλης. 
Με συγκεντρώσεις, με ομιλίες, με διοργάνωση ημερίδων, με υποβολές υπομνημάτων προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και προς τα πολιτικά κόμματα, με την έκδοση του περιοδικού ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ και αρθρογραφώντας στον Γιαννιώτικο και Αθηναϊκό τύπο προβάλαμε συνεχώς τα αιτήματά μας».
«Θα λάμψει και πάλι…»
Με την ψήφιση χθες του σχετικού νόμου που επαναφέρει τα Πρότυπα σχολεία, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η Γεραρά Ζωσιμαία Σχολή, ο Σύλλογος Αποφοίτων της επισημαίνει πως «μία επίπονη προσπάθεια 30 ετών περίπου έφτασε στο τέλος της και το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί πέρα για πέρα».
Κλείνει δε τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είμαστε σίγουροι ότι η περιώνυμος Σχολή μας θα λάμψει και πάλι «ως σέλας φεραυγές», θα εξακολουθήσει να προσφέρει στην πατρίδα μας αποφοίτους ικανούς να διακριθούν σε όλους στους κοινωνικούς στίβους και δεν θα σταματήσει να εμπνέει στους μαθητές της αισθήματα σεβασμού, αγάπης, υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης. 
Είμαστε σίγουροι ότι η Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή θα διακριθεί και πάλι σαν κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, διάκριση που θα είναι ταυτόχρονα μνήμη και εγκώμιο, τιμή και ευγνωμοσύνη, εαρινή αύρα για τις ψυχές των Εθνικών μας Ευεργετών Αδελφών Ζωσιμάδων».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρότυπο Σχολείο και με τη… βούλα η Ζωσιμαία!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7535384228710614724
item