Γιάννενα: Στο κατώφλι του ΕΣΠΑ το «Κέντρο για το Παιδί»

Γιάννενα: Στο κατώφλι του ΕΣΠΑ το «Κέντρο για το Παιδί»

Ένα βήμα πριν την υποβολή πρότασης για τη δημιουργία του «Κέντρου για το Παιδί» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» είναι ο δήμος Ιωαννιτών, καθώς στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για την παραχώρηση στον δήμο των ακινήτων του πρώην Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος» (Άσυλο Ανιάτων).

Με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, η τρίτη κατά σειρά που υπογράφεται, καθώς η χρονική διάρκεια των δύο προηγουμένων παρήλθε χωρίς ο δήμος να καταφέρει να προχωρήσει στο έργο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αξιοποίηση του χώρου, ο οποίος βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη από τη στιγμή που το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος» μεταφέρθηκε στις νέες του εγκαταστάσεις.
Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη προμήθειας εξοπλισμoύ, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί η πρόταση, εντός των επομένων ημερών, για ένταξη στο ΕΣΠΑ, με μόνη εκκρεμότητα πλέον την τυπική έγκριση και από το δημοτικό συμβούλιο.
Η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο ωρίμασε σε μεγάλο βαθμό η προηγούμενη δημοτική αρχή και το «κληρονόμησε» η νέα ως ένα από τα έργα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι εξασφαλισμένη, καθώς η πρόταση θα υποβληθεί στην πρόσκληση για τη χρηματοδότηση πράξεων για «Υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας της Στρατηγικής ΒΑΑ», συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 1.300.000 ευρώ, δυνητικός δικαιούχος της οποίας είναι μόνο ο δήμος Ιωαννιτών.

Δομές κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας

Οι χώροι του συγκροτήματος θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας. Το «Κέντρο για το Παιδί» θα αποτελείται από τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, εκ των οποίων τα δύο για παιδιά με αναπηρία.
Για τις ανάγκες των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα κατασκευαστεί νέο κτίριο στη θέση του παλαιού ισογείου κεντρικού κτιρίου, ακολουθώντας το περίγραμμα του υφιστάμενου κτιρίου. 
Το κτίριο αυτό, επιφανείας 635,34 τ.μ., θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των αιθουσών των Εργαστηρίων τους. 
Το κάθε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων- φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής με προδιαγραφές ΑμεΑ, γραφείο κοινωνικού λειτουργού-εργοθεραπευτών, χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης, και χώρο παρασκευής γευμάτων. 
Οι αίθουσες εργαστηρίων θα στεγάζονται σε ανεξάρτητη αίθουσα εντός του κτιρίου. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφανείας 175.30 τμ, το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος.
Για τη λειτουργία του τρίτου ΚΔΑΠ θα κατασκευαστεί νέο κτίριο επιφανείας 490.34 τμ, το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει αίθουσα κατασκευών, αίθουσα απασχόλησης, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής, χώρο υποδοχής, χώρους υγιεινής και χώρους υγιεινής ΑμεΑ, γραφείο εκπαιδευτών – προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα, διαδρομές ποδηλάτου, θέσεις στάθμευσης– θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και χώρους πρασίνου.

Ναι με παρατηρήσεις

Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», ωστόσο από τον δημοτικό σύμβουλο Σπυρίδωνα Γκίζα έγινε λόγος για προχειρότητα στον χειρισμό του θέματος και τονίστηκε ότι ο ο τύπος και το περιεχόμενο του εγγράφου της προγραμματικής σύμβασης είναι πιθανόν να μην καλύπτει τις νομικές απαιτήσεις του χρηματοδοτικού πλαισίου.

Η βασική ένσταση έχει να κάνει με το αν επαρκεί ο χρόνος για την υποβολή της πρότασης, με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης είναι η 3η Ιουλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα. 

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» έθεσε το ερώτημα πότε θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε εξηγήσεις για ποιό λόγο φθάσαμε στο παρά πέντε, προτείνοντας στη δημοτική αρχή να ζητήσει μία εύλογη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια υποβολή του φακέλου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο κατώφλι του ΕΣΠΑ το «Κέντρο για το Παιδί»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5930116889343739860
item