Πρέβεζα: Μια από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανωσύνης είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Πρέβεζα: Μια από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανωσύνης είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Μια από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανωσύνης είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Πρέβεζα: Μια από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανωσύνης είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Στην περιοχή της Πρέβεζας επίκεντρο του τριήμερου εορτασμού αποτελεί ο Ναός των Αγίων Αποστόλων Λιθάρι -Νέας Σαμψούντας
Την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 7.30-9.00μ.μ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό, ενώ από 10:00μ.μ έως 12:00 τα μεσάνυχτα θα τελεστεί αγρυπνία.

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου από 7π.μ-9:30 π.μ θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα τις ώρες 7-7:30μ.μ θα τελεστεί Εσπερινός.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου ώρες 7-9:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λετουργία. Το "πέρασμα" του Ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας Απόστολου Παύλου από την περιοχή της Πρέβεζας είναι μια από τις πιο ισχυρές και ζωντανές παραδόσεις που συνδέουν το όνομα και τη διδαχή του για το Χριστό και την Ανάστασή του στους κατοίκους της περιοχής στο ταξίδι του προς την Νικόπολη.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος κάθισε πάνω σε ένα λιθάρι και μίλησε για τον Χριστό, στο σημείο σήμερα βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Άρτας κοντά στη Ν.Σαμψούντα Πρέβεζας.

Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος ή Βυζάντιος, περνώντας από το σημείο το 1867 εντόπισε το "Αγιολίθαρο" όπως το ονομάζουν οι Πρεβεζάνοι δίπλα στη νότια πλευρά του ιερού, το περιέφραξε και έχτισε κουβούκλιο-εικονοστάσι το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.

Μετά από αρκετά χρόνια η Μονή Λιθαρίου καταστράφηκε από πυρκαγιά, ανακαινίστηκε πάλι το 1871 από τον μοναχό Ιγνάτιο Ζαμπέτη, ενώ κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί έκαψαν τα κελιά που υπήρχαν στη Δυτική πλευρά του Μοναστηριού κοντά σε μια συστάδα κυπαρισσιών.

Λίγο βορειότερα του Ναού κτίστηκε το 1988 νέα εκκλησία με τρούλο, ενώ το 1995 ανακαινίζεται ο παλιός Ναός.

Η ανάδειξη του "Αγιολίθαρου" ως σημείο αναφοράς για την περιοχή μας και η ένταξή του στο πεδίο του θρησκευτικού τουρισμού, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης αφού το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου αποδεικνύουν πλήθος μαρτυρίες για θαύματα που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Μια από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανωσύνης είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 956991375197457832
Σχόλια
item