Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις -Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις -Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις -Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις -Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνεχώς εγείρει αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις και έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει να έχει μια καλή σχέση με τη γείτονα χώρα, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής.

«Μια σχέση συνεργασίας που θα επεκτείνεται σε τομείς όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, οι ανταλλαγές και οι επαφές μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, ένθεν και ένθεν» σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και παρατήρησε πως δυστυχώς η Τουρκία επί του παρόντος δείχνει να έχει διαφορετικές προτεραιότητες.

«Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει»

«Απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις» συμπλήρωσε και κατέστησε σαφές πως αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της» επισήμανε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκει τη συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες. Δεν επιδιώκει την ένταση. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει. 

Επιπλέον, το να καθιστά η Ελλάδα σαφές ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και όσα δικαιώματα πηγάζουν εξ αυτής, δεν αποτελεί απειλή, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αυτοάμυνας, το οποίο προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Πέραν τούτου, αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς υποχωρήσεις».

Νίκος Δένδιας: Η ελληνική διπλωματία έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της χώρας

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα θα πρόκειται για προφανή ποιοτική κλιμάκωση και αυτό η Άγκυρα το γνωρίζει. «Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας. 

Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα», είπε.

«Και είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι συνομιλητές μας γνωρίζουν ποια είναι η πλευρά που δείχνει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα και ποια προκαλεί συστηματικά, υπονομεύει τη σταθερότητα και κινείται εκτός πλαισίου νομιμότητας. 

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι χώρες που έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους, ανακαλώντας ουσιαστικά την Τουρκία στην τάξη» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως έχει καθήκον», επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα είναι μόνη.

Τα ζητήματα προς συζήτηση με την Άγκυρα έθεσε ο Νίκος Δένδιας
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως υπάρχουν πράγματι θέματα που θα μπορούσαμε κι εμείς να θέσουμε στην Τουρκία και διευκρίνισε: «Πρόκειται για ζητήματα τα οποία προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και το γεγονός ότι αποδίδει στην Τουρκία, πέραν συγκεκριμένων εξαιρέσεων, μόνο νησιά που βρίσκονται έως τα 3 ν.μ. από τις ακτές της ή ακόμα, από την απόφαση της Άγκυρας για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. 

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα παραβίασης της Συνθήκης του Μοντρέ, για να μην μπω και στο τεράστιο κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καυτηρίασε την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, ότι «γίνεται κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάθε έννοιας νομιμότητας, την οποία η Ευρώπη, μέσω της επιχείρησης που ανέλαβε με δική της απόφαση, θα πρέπει να προστατεύσει».

epirusblog.gr
5 of 5
Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις -Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8271678482077887256
Σχόλια
item