Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παιδικά τραύματα; Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παιδικά τραύματα; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παιδικά τραύματα;

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παιδικά τραύματα;
Τα τραύματα παιδικής ηλικίας είναι μια κατάσταση που βιώσατε ως παιδί, και το οποίο σας έκανε να αισθάνεστε ευάλωτοι και ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ή να στηριχθείτε σε άλλους ανθρώπους.
Τα τραύματα αυτά, που έχουν εγγραφεί κι έχουν γίνει κομμάτι απ’ τον εαυτό μας, βγάζουν ρίζες και τρυπώνουν όλο και πιο βαθιά όσο τα αγνοούμε.
Γι’ αυτό, έχει σημασία να εντοπίσουμε τις συμπεριφορές και τους φόβους που συνδέονται με την παιδική μας ηλικία, ούτως ώστε, μετά τη διάγνωση, να έρθει κι η σειρά της θεραπείας.
Παρακάτω θα δείτε μερικές συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχετε παιδικό ψυχικό τραύμα.
Φόβος δέσμευσης
Αν οι γονείς ή οι άνθρωποι του στενού σας οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν απορριπτικοί ή δεν ανταποκρίνονταν στις παιδικές σας ανάγκες, είναι απόλυτα λογικό να θέλετε ενδόμυχα να αποφύγετε στενές σχέσεις με ανθρώπους ή να κρατάτε τον ερωτικό σας σύντροφο σε απόσταση. 
Μπορεί να κρατάτε μυστικά, να κρύβετε τα αισθήματά σας και να αγχώνεστε όταν οι άλλοι δείχνουν ανοιχτά πώς νιώθουν. 
Προβλήματα εμπιστοσύνης
Όταν ένα άτομο έχει βιώσει κακοποίηση, ταπείνωση ή απόρριψη ως παιδί, είναι λογικό να αναπτύξει ισχυρές άμυνες προκειμένου να μην ξαναπληγωθεί. Έτσι, το παιδικό τραύμα μπορεί να μεταφραστεί σε δυσκολία εμπιστοσύνης και απομονωτικές τάσεις.
Φόβος απόρριψης
Αν το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο ή οι παρέες ενός παιδιού δεν του πρόσφεραν ποτέ το αίσθημα της αποδοχής και της άνευ όρων αγάπης, τότε είναι λογικό μεγαλώνοντας να νιώθει ανασφάλεια και να δυσκολεύεται να αγαπήσει τον εαυτό του. Γίνεται έτσι ένας ενήλικας που αυτο-υποβαθμίζεται, δειλός και απομονωμένος απ’ τον κοινωνικό ιστό, προκειμένου να μην βιώσει ξανά ό,τι επιβεβαιώνει την (λανθασμένη) εκτίμηση για τον εαυτό του.
Φόβος εγκατάλειψης
Ένα παιδί που οι γονείς ή το οικογενειακό του περιβάλλον το φρόντιζαν πλημμελώς, που βίωσε στερήσεις, μοναξιά ή εγκατάλειψη, μπορεί μοιραία να εξελιχθεί σ’ έναν ενήλικα που φοβάται διαρκώς ότι θα τον εγκαταλείψουν. Μπορεί να χωρίζουν με κάποιον πριν τους χωρίσει αυτός, να έχουν τάσεις προσκόλλησης ή να αλλάζουν συχνά δουλειές.
Δυσκολία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων
Μπορεί να νιώθετε συχνά ότι πλημμυρίζετε από άγχος ή θυμό, να μην μπορείτε να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό ή τη λύπη σας και να έχετε την τάση να αντιδράτε συχνά ιδιαίτερα έντονα. Οι φίλοι σας, μπορεί να σας λένε συχνά ότι φέρεστε σαν παιδί κι αυτό μπορεί, σύμφωνα με ειδικούς, να οφείλεται στην τάση σας να «παλινδρομείτε» αναπαράγοντας παιδικές συμπεριφορές.
epirusblog.gr
5 of 5
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παιδικά τραύματα;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1164984948202108672
Σχόλια
item