Γιάννενα: Δύσκολο εγχείρημα, αλλά «έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε» Γιάννενα: Δύσκολο εγχείρημα, αλλά «έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δύσκολο εγχείρημα, αλλά «έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε»

Γιάννενα: Δύσκολο εγχείρημα, αλλά «έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε»

Το «πράσινο φως» για να υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης δίπλα από το πανεπιστήμιο για τη δημιουργία «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας», άναψε το περιφερειακό συμβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την όλη συζήτηση να μην εξαντλείται στο τυπικό θέμα της υποβολής του αιτήματος, αλλά να επεκτείνεται και σε θέματα σκοπιμότητας και τρόπου λειτουργίας Πάρκου, αν και φαίνεται πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την υλοποίησή του.
Στο χρονικό εμπλοκής της περιφέρειας Ηπείρου στο όλο εγχείρημα εστίασε ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, με την αρχή να γίνεται όταν το 2011, όταν η περιφέρεια ανέλαβε να προχωρήσει σε αναγκαίες εργασίες στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, ώστε να εγκατασταθεί η εταιρία P&I του καταγόμενου από την περιοχή Βασίλη Τριάδη. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδοχικές επαφές και συναντήσεις που είχε με κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, όπως την Teamviewer και την Prodyna, αλλά και τις γιαννιώτικες Terracom και «Ναυρόζογλου», με την Prodyna να είναι αυτή που έδωσε τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένας χώρος εγκατάστασης επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας.
«Αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, τότε θα δημιουργηθούν 600 με 700 θέσεις εργασίας για απόφοιτους Πληροφορικής των πανεπιστημιακών σχολών Ιωαννίνων, Άρτας και Κοζάνης. Έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε και να δημιουργήσουμε μια μικρή Silicon Valley στην Ήπειρο. 
Έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε, καθώς προάγεται η τοπική κοινωνία, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλές επιστημονικές γνώσεις», ανέφερε o κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας την ευχή να ευοδωθεί η προσπάθεια, αν και τόνισε ότι το όλο εγχείρημα έχει μεγάλες δυσκολίες.
Στο εγχείρημα, όπως έκανε γνωστό, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο δήμος Ιωαννιτών, ενώ ήδη η περιφέρεια έχει διαθέσει πίστωση για την ωρίμανση της μελέτης για την κατασκευή –κατά στάδιο- εγκαταστάσεων, στο οικόπεδο έκτασης 25.000 m2, που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ενστάσεις και… παροιμίες

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι παρατάξεις «Ήπειρος Όλον» και «Ορίζοντες Ηπείρου», ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής στην Ήπειρο» Κώστας Αναγνώστου και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, με τον Δ. Δημητρίου να σημειώνει την έλλειψη ενός business plan και ενός σχεδίου για το ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα λειτουργήσει το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας».

Σύμφωνος με τη διεκδίκηση παραχώρησης της έκτασης δήλωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, χαρακτηρίζοντας το Πάρκο μια πρόκληση για την περιοχή, ωστόσο έθεσε την προϋπόθεση οι παρεμβάσεις της περιφέρειας να μείνουν στη χωροθέτηση και την εγκατάσταση να την αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες, προαναγγέλλοντας την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης.

Διαφωνίες ως προς την ανάληψη από την περιφέρεια του κόστους για τη δημιουργία των υποδομών, εξέφρασαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας, «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, οι οποίοι και καταψήφισαν. 

«Ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει κάποιο ρίσκο; Είναι προκλητικό. Δεν κατανοούμε γιατί υπάρχει τόσος ενθουσιασμός. Θα κερδίσουν οι επιχειρηματίες. Θεωρούμε ότι δεν είναι θετική εξέλιξη», ανέφερε ο Γ. Πρέντζας, με τον Ν. Ζήκο να συμπληρώνει: «Εμείς κάνουμε τις υποδομές και τους βάζουμε μέσα… μπάτε σκύλοι αλέστε και κερδίστε επιχειρηματίες». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Νουτσόπουλος, αναφέροντας: «Θα αναλάβει ο ελληνικός λαός τα έξοδα να εγκατασταθούν ιδιωτικές εταιρείες. Να βάλει ο ιδιώτης το χέρι στην τσέπη».

Με δύο παροιμίες απάντησε ο περιφερειάρχης στα όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση. «Να βάλουμε την κοιλιά στον ήλιο και να περιμένουμε τη μοίρα μας», απάντησε σε μία παρέμβασή του, για να συμπληρώσει κλείνοντας το θέμα: «Μας δίναν γάιδαρο και τον κοιτάγαμε στα δόντια».

Όπως ανέφερε απαντώντας επί της ουσίας, το κτίριο θα είναι της περιφέρειας και οι εταιρείες θα πληρώνουν μίσθωμα. Αν οι χώροι δεν καλυφθούν για τον σκοπό που προορίζονται, τότε προβλέπεται η παραχώρηση προς χρήση μόνο στο πανεπιστήμιο.

Το συνολικό κόστος δεν αναμένεται να ξεπερνά το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, με την περιφέρεια Ηπείρου να έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της 2 εκατ. ευρώ. «Σιγά σιγά θα δημιουργήσουμε τον κουμπαρά», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο κατασκευής με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δύσκολο εγχείρημα, αλλά «έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3599814700928928256
Σχόλια
item