Θεσπρωτία: Θα γίνουν παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, μετά πολλών εμποδίων Θεσπρωτία: Θα γίνουν παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, μετά πολλών εμποδίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Θα γίνουν παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, μετά πολλών εμποδίων

Θεσπρωτία: Θα γίνουν παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, μετά πολλών εμποδίων
Από 1η Ιουλίου θα επιτρέπονται και τα παραδοσιακά πανηγύρια, αλλά με τους κανόνες, που ισχύουν και για την εστίαση. 

Δεν είναι και τόσο εύκολη η οργάνωσή τους, αφού απαγορεύεται ο χορός, που είναι βασικό στοιχείο τους, και οι πανηγυριώτες οφείλουν να είναι καθήμενοι, ωστόσο κάποιοι σύλλογοι, όπως πληροφορούμαστε, στο νομό, είναι αποφασισμένοι να  προχωρήσουν σε πανηγύρια.

Οι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δυσχερή είναι τα πράγματα και για τους οργανοπαίχτες. 

Δεν θα έχουν, εκ των πραγμάτων πολλή δουλειά, αφού τα πανηγύρια που θα γίνουν θα είναι μειωμένα με πέρυσι. Έτσι θα πληγούν οικονομικά.

Αλλά, θα υπάρχει και στατικότητα στα πανηγύρια, αφού θα απαγορεύεται να χορεύει κόσμος, κάτι που θα επηρεάσει και τις εισπράξεις τους.

Αν τα όργανα τα πληρώνουν εξ' ολοκλήρου οι σύλλογοι, θα είναι δύσκολο φέτος να ανταποκριθούν.

Εξάλλου το κέφι θα περιορίζεται στο άκουσμα και όχι στην ενεργή συμμετοχή με το χορό, κάτι, που  δεν θα ικανοποιεί τους ανθρώπους, όσους τουλάχιστον έχουν συνηθίσει στα πανηγύρια να χορεύουν.  

Δύσκολο εγχείρημα, αλλά τα πανηγύρια στη Θεσπρωτία, έστω και με τους αυστηρούς περιορισμούς, είναι τονωτικές ενέσεις. Και για τα χωριά. Και για τους πολιτιστικούς συλλόγους, που προσφέρουν στον τόπο τους. 

Και αυτό γιατί η Θεσπρωτία χωρίς πανηγύρια το καλοκαίρι, θα είναι μια νεκρή περιοχή.

Πέρα, όμως από τη συγκεκριμένη διάσταση,   η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των Θεσπρωτών, ώστε και να τους εκφράζει απόλυτα και να είναι συσταστικό στοιχείο ζωής τους.

Επιπλέον είναι και μια αφορμή επικοινωνίας, που τόσο αναγκαία είναι στις ημέρες μας. 

Ωστόσο το κομμάτι με την τήρηση των προληπτικών μέτρων χρειάζεται και την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, που θεωρούμε ότι θα επιδειχθεί. 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Θα γίνουν παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, μετά πολλών εμποδίων
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1176047350826588896
Σχόλια
item