ΣΥΡΙΖΑ - παρασκήνιο: Ζήτησαν την παραίτηση Παππά -«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα»

ΣΥΡΙΖΑ - παρασκήνιο: Ζήτησαν την παραίτηση Παππά -«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα»

«Λαβωμένος» βγήκε ο Νίκος Παππάς από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπό το βάρος των εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε εκ νέου αποστάσεις από τον στενό του συνεργάτη.

Με στάση που θύμισε τους αντίστοιχους χειρισμούς στην υπόθεση Παπαδημούλη, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση έδειξε «κίτρινη κάρτα» στον Νίκο Παππά. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους. 

Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας, οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. 

Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησαν παραίτηση Παππά: Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα

Σε πιο οξυμένο κλίμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις άλλων στελεχών του κόμματος προς τον Νίκο Παππά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη του οργάνου ζήτησαν από τον τέως υπουργό να διευκολύνει το κόμμα, υποβάλλοντας την παραίτηση του. 

Παράλληλα, άλλοι, στις τοποθετήσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική, σημειώνοντας ότι ορισμένα ζητήματα που πλήττουν, όπως είπαν, το «ηθικό πλεονέκτημα» είχαν επισημανθεί και την περίοδο της διακυβέρνησης και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Απολογία Παππά σε διαφορετική «υπερασπιστική γραμμή»

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός, υιοθετώντας στην ουσία άλλη γραμμή από αυτήν που διατύπωσε τις τελευταίες μέρες, επιχείρησε να αναλάβει την ευθύνη. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσα ακούγονται στο ηχητικό δεν «έχουν να κάνουν με τις αυθεντικές του πεποιθήσεις», αλλά ειπώθηκαν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον Μιωνή.

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. 

Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω για αυτό την ευθύνη», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς.

Σημειώνεται ότι όλες τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Παππάς διατύπωνε τη θέση ότι το ηχητικό είναι προϊόν μοντάζ και υπερασπιζόταν τη συνομιλία του με τον Σάμπυ Μιωνή, λέγοντας ότι μεσολαβούσε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Νίκο Παππά

Είναι η πρώτη φορά που ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται τόσο «λαβωμένος». Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς δεν παραιτήθηκε, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή. 

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στον επικείμενο ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς να μην αναλάβει κάποια συγκεκριμένη χρέωση. 

Μια ακόμη ανησυχία που υφέρπει στην Κουμουνδούρου είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σύντομα σε ακόμα δυσκολότερη θέση, καθώς η πλευρά του Σάμπυ Μιωνή ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεση της και άλλα ηχητικά. Αυτή η ανησυχία, άλλωστε, ήταν διάχυτη σε σειρά τοποθετήσεων κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεάσει η «υπόθεση Παππά» και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, ενόψει Συνεδρίου καθώς, πλέον ο επικεφαλής της «προεδρικής τάσης» έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα. Μια πρώτη, καλύτερη εκτίμηση για αυτό θα μπορέσει να γίνει το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Η φράση του Πολιτικού Συμβουλίου που «σφάζει» Παππά

Το «κόντυμα» πάντως του Νίκου Παππά αποτυπώθηκε και στην τελευταία παράγραφο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία σημειώνεται: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. 

Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ - παρασκήνιο: Ζήτησαν την παραίτηση Παππά -«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 367284209896900357
item