Την Τετάρτη οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής Την Τετάρτη οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Την Τετάρτη οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Την Τετάρτη οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξαχθεί, παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη, η εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πρόκειται για εμβληματικό έργο εθνικής σημασίας, καθώς η σχεδιαζόμενη ολοκλήρωσή του το 2023, θα οδηγήσει σε μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από το κλείσιμο των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο νησί, επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση και του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει. 

Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, καθώς η περάτωση της εν λόγω διασύνδεσης θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της δραστικής μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.

Φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». 

Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών Siemens-ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ, Prysmian και Nexans.

Ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα παραστεί στη σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Διήμερη επίσκεψη Χατζηδάκη στην Κρήτη

Την Τρίτη 9 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης θα επισκεφθεί τη Νήσο Χρυσή, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, το κοινώς γνωστό Γαϊδουρονήσι, που βρίσκεται νοτίως της Ιεράπετρας. 

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός και η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για την αποφυγή και αποτροπή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Χρυσής που παρατηρείται έντονα στο νησί την τελευταία δεκαετία. 

Γι΄αυτόν τον λόγο, τον υπουργό θα ξεναγήσουν στο νησί και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που εκπόνησαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται και αναλύονται τόσο η προβληματική εικόνα του νησιού, όσο και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Χρυσή.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή. 

Ο κ. Χατζηδάκης θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση της Χρυσής. 

Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης – διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

epirusblog.gr
5 of 5
Την Τετάρτη οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7535410211570365406
Σχόλια
item