Ήπειρος: Εργασίες αποκατάστασης σε θρησκευτικά μνημεία

Ήπειρος: Εργασίες αποκατάστασης σε θρησκευτικά μνημεία
Σε αποκατάσταση δύο Μοναστηριών, ενός ναού και ενός τζαμιού, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Πρόκειται για διαδικασία που συμβάλλει στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης μέσα στο χρόνο, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και οι λατρευτικοί χώροι. 
Ακόμη και όταν πρόκειται για τζαμιά, που αποτελούν αποτυπώματα της τουρκικής σκλαβιάς, έχουν και αυτά την αξία τους, από άποψη πολιτισμού, αφού δείχνουν τις διακυμάνσεις και επιρροές, που γνώρισε ο τόπος.
Τα κατάλοιπα τού παρελθόντος είναι για τον άνθρωπο μαρτυρίες της ιστορικής του διαδρομής. Είναι, επομένως, απαραίτητα για την αυτογνωσία του.
Μοναστήρια - ναός
Ειδικότερα, ξεκινούν οι διαδικασίες με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «αντικατάσταση στέγης του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κλεισούρας», έργο προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν παλαιό ναό, που έχει υποστεί φθορά στην πορεία του χρόνου.
Ακόμη θα αποκατασταθεί το καθολικό της Μονής Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης, στην τοπική κοινότητα Προδρομίου Σουλίου, έργο προϋπολογισμού 103.873,69 ευρώ. Πότε ακριβώς ιδρύθηκε η ιστορική Μονή είναι άγνωστο. 
Ο Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρει ως χρόνο ανέγερσής της το έτος 738 μ.Χ.. Η επιγραφή στο κατώφλι της ωραίας Πύλης του σημερινού καθολικού της Μονής: ΕΤΟΥΣ ΖΡΛΗ = 5.508 (δηλ. κτήση κόσμου 7.138 – 5.508 = 1630) αναφέρεται σε ανακαίνισή της, σύμφωνα με έγκριτους ιστοριογράφους.
Επίσης θα αποκατασταθεί-στερεωθεί η Μονή Προφήτου Ηλία Βίτσας του Δήμου Ζαγορίου, έργο προϋπολογισμού 24.800 ευρώ. Η Μονή αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων, πολλά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί. 
Το σημερινό καθολικό, βασιλική μονόκλιτη με τρούλο, χτίστηκε το έτος 1632. Το 1965 με υπουργική απόφαση, το μοναστήρι ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Και ένα τέμενος!
Εξάλλου, τροποποιείται η προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή της παρούσης καταστάσεως του Οθωμανικού Τεμένους Φεϋζούλ Άρτας, τη στατική επάρκεια του μνημείου, την αποκατάστασή του και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του. 
Το Τέμενος είναι το δεύτερο μεγάλο οθωμανικό μνημείο στην Άρτα, μετά από εκείνο του Ιμαρέτ, το οποίο επίσης είναι σε φάση αποκατάστασης. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ναό της Αγίας Θεοδώρας. 
Πιθανολογείται ότι κτίστηκε την ίδια εποχή με εκείνη του Ιμαρέτ, τέλη 15ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια χριστιανικού ναού αφιερωμένου στην Αγία Κυριακή.
Το τέμενος βρισκόταν σε μία συνοικία με την ονομασία «Ελιγιασβέη» και η κατασκευή του υπήρξε δαπάνη ενός Οθωμανού με το όνομα «Φεϋζουλλάχ». 
Το Τζαμί αυτό, όπως και τα περισσότερα Τζαμιά του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου ανήκει στον τύπο Α. Αποτελείται από μία απλή μονόχωρη αίθουσα προσευχής, τετράγωνης κάτοψης και πλευράς, διαστάσεων 6,40 μ. 
Μέχρι το 1917 σωζόταν ο κυλινδρικός μιναρές του, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει. Το 1962 με υπουργική απόφαση το τζαμί ανακηρύχθηκε σε αρχαιολογικό χώρο.
Να σημειωθεί ότι η έννοια της προστασίας της θρησκευτικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς δεν περιορίζεται σε μια μόνο στενή ερμηνεία με κεντρική νοηματοδότηση στη διαδικασία προστασίας από τη φυσική φθορά, αλλά έχει να κάνει και με την ενσωμάτωσή της στη σύγχρονη πραγματικότητα, σ' ένα πλαίσιο ισορροπίας, ώστε τα μνημεία να μην έχουν μουσειακό χαρακτήρα, αλλά να αφήνουν το αποτύπωμά τους σε κάθε εποχή. 
Έτσι το "νέο" θα σέβεται το παλαιό, ενώ το "παλαιό" θα είναι πάντοτε χρήσιμο.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Εργασίες αποκατάστασης σε θρησκευτικά μνημεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6522924401128556175

Τα καλύτερα

item