Ο πρίγκιπας Φίλιππος έγινε 99 ετών: Απαρνήθηκε την ελληνική καταγωγή του για να παντρευτεί την Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έγινε 99 ετών: Απαρνήθηκε την ελληνική καταγωγή του για να παντρευτεί την Ελισάβετ

Γενέθλια έχει σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, που γίνεται 99 ετών, αλλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα γιορτάζει μόνο με την επί 72 χρόνια σύζυγό του, βασίλισσα Ελισάβετ, στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου το ζευγάρι των γαλαζοαίματων έχει απομονωθεί από τα μέσα Μαρτίου για να μην μολυνθεί από τον φονικό ιό.

Αν και κάθε χρόνο στα γενέθλια του βασιλικού συζύγου πέφτουν κανονιοβολισμοί εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει την Δευτέρα πως φέτος εξαιτίας της πανδημίας τα γενέθλια του δούκα του Εδιμβούργου θα εορταστούν χωρίς κανονιοβολισμούς, όπως έγινε και με τα γενέθλια της 94χρονης βασίλισσας τον Απρίλιο.


Το παλάτι του Μπάκιγχαμ με αφορμή τα γενέθλια του γηραιότερου μέλους της βασιλικής οικογένειας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του «αειθαλούς» ζευγαριού από τους κήπους στο κάστρο του Ουίνδσορ. 


Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του 99χρονου, πλέον, Φίλιππου αναμένεται να του ευχηθούν «χρόνια πολλά» με βιντεοκλήσεις αλλά και μέσω των social media.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Ευγενία ανάρτησαν φωτογραφίες στο Instagram, όπου εικονίζονται με τον δούκα του Εδιμβούργου και του ευχήθηκαν «χρόνια πολλά». 


Αλλά και ο πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ και τον μικρό γιο τους Άρτσι αναμένεται να ευχηθούν στον βασιλικό σύζυγο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα, μέσω βιντεοκλήσης.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος παραιτήθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του το φθινόπωρο του 2017 και έκτοτε, ζούσε στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ ενώ η βασίλισσα κατοικούσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αφού μέχρι και τα μέσα Μαρτίου εκτελούσε πλήρως τα καθήκοντά της. 


Ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, αλλά, αυτό δεν τον εμπόδισε τον Απρίλιο να ευχαριστήσει με ένα συγκινητικό μήνυμα όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή εν μέσω της πανδημίας.

Η πρώτη γνωριμία της Ελισάβετ με τον ελληνικής καταγωγής γοητευτικό Φίλιππο

Η ρομαντική ιστορία αγάπης του ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππου και της διαδόχου της Γηραιάς Αλβιόνας ξεκίνησε, όταν οι δύο νέοι συναντήθηκαν στο ναυτικό κολέγιο του Ντάρτμουθ το καλοκαίρι του 1939. 


Εκείνος ήταν 18 ετών και είχε καταταγεί στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό. Εκείνη, μόλις 13 ετών, είχε επισκεφθεί το κολέγιο μαζί με τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο, την μητέρα της και την μικρότερη αδελφή της. 

Η νεαρή πριγκίπισσα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του ψηλού, ξανθού και αθλητικού πρίγκιπα με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Δανία.

Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα, από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, αλλά η οικογένειά του εξορίστηκε όταν εκείνος ήταν ακόμα βρέφος.

philip-elizabeth__2_

Μετά τη πρώτη τους γνωριμία ο Φίλιππος και η Ελισάβετ, που ήταν μακρινά εξαδέλφια, άρχισαν να αλληλογραφούν και είχαν συναντηθεί σποραδικά μέχρι που το 1943 ο νεαρός γοητευτικός άνδρας πέρασε τα Χριστούγεννα με την βασιλική οικογένεια στο κάστρο του Ουίνδσορ. 

Μέχρι το τέλος του πολέμου ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για το ρομαντικό ειδύλλιο του ζευγαριού και όταν η διάδοχος του θρόνου έγινε 21 ετών το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε. 

Για να παντρευτεί την πριγκίπισσα της καρδιάς του ο Φίλιππος έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα το 1947, αποκήρυξε τον ελληνικό τίτλο του και πήρε το επίθετο Μαουντμπάτεν

philip-elizabeth__1_

Η, τότε, πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος ένωσαν τις ζωές τους στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο αββαείο του Ουεστμίνστερ. 

Μετά τον γάμο ο πρίγκιπας Φίλιππος εγκατέλειψε την καριέρα στο βασιλικό ναυτικό για να αφοσιωθεί στη «Λίλιμπετ», όπως αποκαλεί χαϊδευτικά τη βασίλισσα και για να σταθεί αρωγός στο πλευρό της, όταν η υγεία του βασιλιά είχε αρχίσει να καταρρέει. 

Το 1952 η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο και εκείνος έγινε ο σύζυγος της πιο σημαντικής γυναίκας στη χώρα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Εδουάρδο, οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο πρίγκιπας Φίλιππος έγινε 99 ετών: Απαρνήθηκε την ελληνική καταγωγή του για να παντρευτεί την Ελισάβετ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8333159592280725154
item