Η Ελλάδα περιμένει «ανάσα ρευστότητας» €640 εκατ. από το Eurogroup

Η Ελλάδα περιμένει «ανάσα ρευστότητας» €640 εκατ. από το Eurogroup
Μία δωρεάν «ανάσα ρευστότητας» 640 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους, μέχρι έως ότου τουλάχιστον  αυτοί να συμφωνήσουν και για τα πιο δραστικά μέτρα στήριξης των κρατών που καλούνται να λάβουν, αναμένει σήμερα η Αθήνα, από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Μετά και τους συνεχείς επαίνους για την πρόοδο και τις αντοχές της χώρας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, αναμένεται ότι το Eurogroup θα ανάψει τελικώς σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση των ANFA’s και των SMP’s στη χώρα μας.
Μέσα σε 3 ημέρες  το υπουργείο Οικονομικών βλέπει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να αυξάνονται επιπλέον κατά 3 δισ. από την προχθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά και κατά 1,3 δισ. ευρώ από τα 12μηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 
Όχι μόνο φτάνει έτσι συνολικά  τα 5 δισ. ευρώ, αλλά και τα ξεπερνάει αντλώντας και άλλα 300 εκατ. ευρώ από τα έντοκα, με επιτόκια μάλιστα 0,25%, που είναι το ίδιο σχεδόν με την έκδοση του Μαρτίου προ του Κορωνοΐού (0,24%) και με υψηλή συμμετοχή επενδυτών από το εξωτερικό όπως στα ομόλογα.
Η Αθήνα εκπέμπει έτσι το μήνυμα ότι, ενώ όλοι στην Ευρώπη αγωνιούν και στο Eurogroup κονταροχτυπιούνται για το Ταμεία Ανάκαμψης και τα μέτρα κατά της Ύφεσης μετά την Πανδημία , η Ελλάδα έχει την άνεση να βρίσκει από αλλού κεφάλαια.
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ στο Eurogroup έχουν συμφωνήσει ότι αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες και περιορισμούς, δεν μπορούν να λύσουν το βασικότερο πρόβλημα για να πέσει χρήμα και να γίνουν αναπτυξιακές δαπάνες, που είναι το ταμειακό πρόβλημα, δηλαδή από πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν όσες δαπάνες χρειάζονται.
Το Eurogroup καλείται να προετοιμάσει το έδαφος για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της  19ης Ιουνίου για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία η Ελλάδα περιμένει επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις 22,6 δισ. και δανειακή χρηματοδότηση 9,4 δισ. ευρώ.
Παρότι όμως ως τώρα δεν έχει φτάσει στη χώρα ούτε ευρώ και το «χρώμα του χρήματος» από την Ευρώπη παραμένει δυσδιάκριτο -ακόμα και από το Πρόγραμμα SURE που αναμένετο στα μέσα Ιουλίου αλλά και αυτό μάλλον απομακρύνεται χρονικά,  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες πως βρήκε επιπλέον 190 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα -μετά και την έκδοση του ομολόγου- για να επεκτείνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επιδοτώντας για 1,5 μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών κατά 60%, για το διάστημα όπου ο υπάλληλος απέχει από την εργασία.
epirusblog.gr
5 of 5
Η Ελλάδα περιμένει «ανάσα ρευστότητας» €640 εκατ. από το Eurogroup
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3711510245241768244
item